Wat wordt er op een VCA cursus geleerd?
in vca

Wat wordt er op een VCA cursus geleerd?

Veiligheid op de werkvloer is de laatste jaren sterk in opspraak geweest en dat is niet zo gek. Vandaag de dag is er namelijk steeds meer sprake van ongevallen op de werkvloer. Natuurlijk zijn ongevallen altijd vervelend, maar het wordt nog vervelender als uit onderzoeken blijkt dat de bedrijfsongevallen ook voorkomen hadden kunnen worden.

De meest voorkomende oorzaak van ongevallen op de werkvloer is de gebrekkige kennis van de werknemer. Daarom eisen steeds meer werkgevers, vooral in risicovolle sectoren, dat hun medewerkers een VCA certificaat behalen. Maar wat houdt dat precies in? En wat leert u zoal op een VCA cursus? In dit blog leggen we het aan u uit.

Dit leert u op een VCA cursus

Een VCA cursus is in eerste instantie bedoeld om bewust te worden van de veiligheid op de werkvloer. Alleen deze kennis kan er al voor zorgen dat enorm veel ongevallen op het werk kunnen worden voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor werknemers, maar zeker ook voor de werkgever. Een bedrijfsongeval kan heel wat kosten met zich meebrengen, maar ook lichamelijke schade.

Als een medewerker of een leidinggevende een VCA certificaat heeft, dan is deze zich bewust van alle regelgeving die relevant is op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het gevolg hiervan is dat het veiligheidsbewustzijn vergroot is en dat ongevallen voorkomen kunnen worden.

vca training rotterdam

Is het volgen van een VCA cursus verplicht?

Veel mensen vragen zich af of het verplicht is om een VCA cursus te volgen. In de Arbowet staat niet genoemd dat dit verplicht is, al zijn er wel veel bedrijven die dit eisen van hun werknemers. Het is namelijk erg belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s op de werkvloer, hoe ze ongevallen kunnen voorkomen en er mee om moeten gaan als er wel een ongeval plaatsvindt.

Bij het grootste gedeelte van ongevallen die plaatsvinden op de werkvloer is de onkunde van de medewerker hier verantwoordelijk voor. Wanneer de kennis op het gebied van veiligheid wordt vergroot, dan zullen er logischerwijs minder ongevallen plaatsvinden. Een VCA cursus kan hierbij zeker helpen. In vele sectoren wordt een VCA certificaat dan ook als verplicht gesteld. Het gaat dan met name om bedrijven waarvan bekend is dat er grote risico’s bestaan op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Wanneer is een VCA certificaat relevant?

Een VCA cursus wordt met name aanbevolen voor medewerkers die in bepaalde sectoren actief zijn, of in een risicovolle omgeving werkzaam zijn. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan chemische sectoren, maar ook aan bouw gerelateerde bedrijven. In deze sectoren worden werknemers vaak blootgesteld aan gevaarlijke en onveilige omstandigheden. Het risico op een bedrijfsongeval is in deze sectoren vaak vrij groot. Door het volgen van een VCA cursus bent u op de hoogte van de gevaren en kunt u hier gepast actie op ondernemen. Heeft u als werknemer het idee dat u ook in een gevaarlijke omgeving werkt en blootgesteld zou kunnen worden aan gevaren? Het volgen van een VCA cursus is dan geen slecht idee.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam