Wat moet je weten voor het VCA examen?
in vca

Wat moet je weten voor het VCA examen?

Werknemers in de bouw, elektrotechniek, offshore en petrochemie hebben verplicht een VCA certificaat nodig. VCA is een afkorting voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Een VCA certificaat is een soort checklist waar medewerkers, die op risicovolle plekken werken, zich aan moeten houden. Veiligheid, gezondheid en milieu zijn onderwerpen die op deze checklist aan de orde komen. Om in aanmerking te komen voor een VCA certificaat moet er een examen afgelegd worden. Maar wat moet u nu precies weten voor dit examen en hoe kunt u zich hier goed op voorbereiden?

Neem voldoende tijd om te leren

Vooral werknemers in de bouw zullen een VCA certificaat moet hebben en het VCA examen is dan ook voor hen bedoeld. Werkzaam zijn in de bouw kan behoorlijk wat risico’s met zich meebrengen. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan de petrochemie en wat voor gevaarlijke stoffen hier gebruikt worden. Met een VCA certificaat kunt u aantonen dat u over voldoende kennis beschikt op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om het VCA certificaat te behalen. De meeste examenkandidaten halen het examen niet, omdat ze niet voldoende tijd hebben genomen om de stof te leren. Neem daarom ruim voor het examen de tijd om het examen goed te leren. Twintig of dertig minuten leren en dan even een korte pauze nemen. Net zolang totdat u de stof helemaal beheerst.

Een oefenexamen doen

Bent u benieuwd hoe het VCA examen eruit ziet? Dan kunt u online een VCA oefenexamen doen. De meeste websites die een VCA cursus aanbieden hebben wel een oefenexamen op de website staan. Door het doen van een proefexamen heeft u een veel beter beeld van hoe het examen eruit ziet en bent u een stuk beter voorbereid.

Een andere oorzaak van het zakken voor het VCA examen is dat de meeste cursisten de vragen niet goed lezen. Neem daarom voldoende tijd om de vragen goed door te lezen. Lees de vraag een paar keer goed door voordat u antwoord geeft. Weet u het antwoord niet? Begin dan eerst aan de andere vragen; wellicht heeft u later nog een helder moment.

vca examen

De vraagstelling analyseren

Wat erg belangrijk is bij het VCA examen is begrijpend lezen. Wat wordt er precies gevraagd? Bekijk de vraagstelling goed en analyseer. Een vraag die voorbij zou kunnen komen is bijvoorbeeld: ‘Kunt u een voorbeeld noemen van gedrag op de werkvloer dat onverantwoord is?’ Deze vraag draait dus om het gedrag en de mentaliteit van medewerkers. U kunt hier bijvoorbeeld als antwoord op geven wat een medewerker wel of juist niet moet doen. Als u woorden tegenkomt in de vraag als ‘maatregel’, ‘van’ en ‘welke’ dan betekent dit dat vaak dat het gaat om een bepaald doel. U doet er dan verstandig aan om het antwoord op precies dezelfde manier op te schrijven. Doe dit op een heldere manier. U kunt beter een kort en correct antwoord geven, dan een lang verhaal waar u veel bijzaken bijhaalt.

Noem altijd gezondheid en veiligheid

Als u een erg algemene vraag krijgt, dan is deze vaak lastig om te beantwoorden. U kunt daarom het beste denken vanuit ‘veiligheid en gezondheid’. Aan de hand hiervan kunt u dan de vragen beantwoorden. Hier gaat het tijdens de VCA cursus immers om. Dwaal niet af en voorkom dat u over andere dingen begint te schrijven.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam