Wat staat VCA voor?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Tegenwoordig zijn er zo’n 15.000 bedrijven die VCA gecertificeerd zijn.

De betekenis van VCA bedraagt veel meer dan alleen een checklist. Het programma is uitgebreid en veelzijdig en helpt uw bedrijf om gezond, veilig en milieuvriendelijk te werken. Het uiteindelijke doel van VCA is om bedrijfsongevallen te verminderen. Een VCA certificaat heeft met name meerwaarde voor bedrijven die het belangrijk vinden om gezond, veilig en milieuvriendelijk te werken en hier structureel in willen investeren en verbeteren. Ook is een VCA certificaat belangrijk voor bedrijven die in een risicovolle omgeving of sector werken.

VCA bedrijfscertificering

Een VCA certificaat kan in twee categorieën worden opgesplitst, namelijk een bedrijfscertificaat en een persoonscertificaat. We bespreken allereerst het VCA bedrijfscertificaat.
Een VCS bedrijfscertificering kunt u zien als een managementsysteem dat zorgt voor de bevordering van de veiligheid op de werkvloer. Het is voor een bedrijf niet verplicht om een VCA certificering te hebben, maar als het gaat om een aanbesteding dan stellen opdrachtgevers en de overheid het wel als een voorwaarde. Dat is eigenlijk heel erg logisch, want zo weet de opdrachtgever in ieder geval zeker dat het bedrijf dat ingehuurd is werkt volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures. Daarnaast weet de opdrachtgever ook zeker dat de werknemers beschikken over de benodigde vaardigheden en kennis.

Voor bedrijven zijn er verschillende VCA certificeringen:

  • VCA*, meestal voor onderaannemers
  • VCA **, meestal voor hoofdaannemers
  • VCA Petrochemie, voor petrochemische bedrijven
  • VCU, voor uitzendorganisaties

is vca verplicht

VCA wijzer

Door het SSVV is een VCA wijzer ontwikkeld. Hiermee kunt u bepalen welk VCA certificaat voor uw organisatie van toepassing is. Dit doet u door het beantwoorden van enkele vragen. De uitkomst van deze wijzer is slechts een indicatie; de opdrachtgever bepaalt uiteindelijk welke VCA bedrijfscertificering nodig is voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Een VCA bedrijfscertificering behalen gaat als volgt in zijn werk. Allereerst moet u als bedrijf voldoen aan de VGM Checklist voor Aannemers. Omdat er verschillende VCA bedrijfscertificeringen zijn, is de gekozen VCA certificering leidend voor de eisen die hieraan gesteld worden. U zal als organisatie een actieplan moeten opstellen voor de verbetering van het VGM beheersysteem. De verschillende actiepunten moet vervolgens worden uitgevoerd.

Heeft u dit gedaan, dan kunt u een certificaataanvraag doen bij een certificatie instelling. Deze certificatie instelling, die erkend is, audit daarna uw VGM beheersysteem. Voldoet u aan alle eisen? Dan krijgt u een VCA bedrijfscertificaat. Dit certificaat is drie jaar geldig en wordt na deze drie jaar gehercertificeerd.

VCA persoonscertificering

Een VCA certificaat is er niet alleen voor bedrijven, een persoon kan ook een VCA certificaat behalen. Dit gaat dan met name om leidinggevenden en medewerkers die in een risicovolle omgeving werken of risicovolle werkzaamheden uitvoeren. In dit soort omstandigheden is het juist belangrijk dat u gezond en veilig werkt.

U kunt een VCA persoonscertificering halen door een VCA cursus te volgen. Deze cursus wordt afgesloten met een examen. U krijgt een VCA diploma als u het VCA examen haalt.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam