Wat is een VCA cursus precies?

VCA staat voor veiligheid, gezondheid, milieu checklist voor aannemers. Deze termen zeggen u als lezer misschien nog niets. In simpele woorden is VCA een soort checklist die ervoor zorgt dat de veiligheid op de werkvloer verbeterd wordt. Steeds meer bouwbedrijven en technische bedrijven vragen hun medewerkers om een VCA certificaat te behalen.
Er is een verschil tussen een VCA certificaat voor werknemers en bedrijven. Bedrijven kunnen namelijk ook een VCA certificaat hebben.

In deze checklist worden de technische gevaren van het bedrijf inzichtelijk gemaakt. Werkt een bedrijf bijvoorbeeld met gevaarlijke machines, dan staat in het VCA een hele regelgeving over hoe met dit soort machines om te gaan. Het bedrijf voldoet dan aan de eisen van de checklist. Bent u als werkgever in het bezit van een VCA certificaat, dan betekent dit dat u bekwaam bent om om te kunnen gaan met de regelgeving binnen uw bedrijf.

Wat leert u op een VCA cursus?

De veiligheid op de werkvloer is vergroot sinds de komst van het VCA. Werknemers weten nu wat de gevaren zijn die op de werkvloer kunnen ontstaan. Dit maakt de kans dat er een bedrijfsongeval ontstaat een stuk kleiner. Wanneer iedere medewerker binnen een technisch bedrijf een VCA certificaat heeft, zullen er veel minder ongevallen zijn. Tijdens een VCA cursus leren de werknemers om gevaren in te schatten, maar ook hoe ze de risico’s kunnen beperken.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren op de werkvloer, maar met een VCA certificaat zijn de risico’s een stuk kleiner. Een ongeval op de werkvloer heeft vele nadelen, zoals lichamelijke klachten van een medewerker en een hoge kostenpost. Als het om een groot ongeval gaat, dan kan het zomaar gebeuren dat een medewerker voor langere tijd niet kan werken. Voor de medewerker is dit heel erg vervelend, maar het kost het bedrijf ook veel geld. Dit kan voorkomen worden door een VCA cursus te volgen.

waarom vca

Is het verplicht op een VCA certificaat te hebben?

In principe is het voor bedrijven niet verplicht om een VCA certificaat te hebben en medewerkers zijn volgens de wet ook niet verplicht om een VCA cursus te volgen. Een bedrijf mag zelf bepalen of ze willen dat hun medewerkers een VCA certificaat hebben of moeten behalen. Bij bedrijven waar het risico op de werkvloer hoog is zal eerder om een VCA certificaat gevraagd worden dan bij bedrijven waar de risico’s aanzienlijk klein zijn. Bedrijven die werkzaam zijn in de chemische industrie zullen eerder om een VCA certificaat vragen dan bijvoorbeeld een administratiekantoor. Maar ook bouwvakkers en loodgieters hebben vaak een VCA cursus gevolgd.

In de Arbowet staat niet vermeld dat alle medewerkers een VCA certificaat moeten hebben, maar bij veel technische bedrijven is dit wel verplicht. Dit is noodzakelijk om de kans op medische problemen of ongevallen uit te sluiten en de schade te beperken.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam