VCA voor ZZP'ers

Bent u met uw onderneming werkzaam in de (scheeps)bouw, elektrotechniek, binnenvaart, petrochemische industrie of schoonmaakbranche? Bent u als uitzendbureau werkzaam in deze branches? Dan bestaat er een grote kans dat er gevraagd wordt om een VCA diploma of certificaat. Maar wat als u met ZZP ‘ers werkt? Hoe zit het dan?

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is een compleet en veelzijdig programma. Dienstverlenende bedrijven kunnen middels deze checklist structureel en objectief worden getoetst op het VGM beheersysteem. VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. VCA is in principe bedoeld voor contractors en opdrachtnemers die werken voor opdrachtgevers, waarvan bekend is dat het werk risicovol is of wanneer het om werken in een risicovolle omgeving gaat.

Er bestaan twee soorten VCA certificeringen, namelijk voor bedijven en personen. Een bedrijf kan zich certificeren als VCA*, VCA** of VCA petrochemie. Een persoon kan zich certificeren als VCA-B of VCA-VOL.

Bedrijfscertificering voor ZZP?

Een regulier bedrijf kan VCA gecertificeerd worden, maar een ZZP ‘er kan dit niet. Een ZZP ‘er heeft namelijk geen personeel in dienst, maar ook geen uitzendkrachten of onderaannemers. Het is belangrijk dat een ZZP ‘er het juiste VCA diploma heeft. Dit wordt gebaseerd op de werkzaamheden die de ZZP ‘er uitvoert. Voert hij werkzaamheden uit als werknemer en levert hij een inspanningsverplichting? Of verricht hij het werk als onderaannemer en heeft hij een resultaatverplichting?

Wanneer bent u als ZZP ‘er een onderaannemer?

Een ZZP ‘er is onderaannemer wanneer de opdrachtgever (de aannemer) de uit te voeren werkzaamheden geheel of gedeeltelijk uitbesteedt aan de onderaannemer (in dit geval de ZZP ‘er). De ZZP ‘er voert deze werkzaamheden zelfstandig en geheel buiten dienstbetrekking uit en levert het uiteindelijk op tegen een te betalen prijs. Er moet bij een onderaanneming van de volgende kenmerken sprake zijn:

  • Een werk van stoffelijke aard
  • Buiten dienstbetrekking uitvoeren (geen gezag)
  • Opleveren (resultaatsverbintenis)
  • Tegen een te betalen prijs in geld

Dit houdt in dat de ZZP ‘er geen resultaatverplichting heeft, zoals ook aangegeven wordt in de VCA. Als het zou gaan om een inspanningsverplichting, dan zou de ZZP ‘er werkzaamheden uitvoeren onder toezicht en leiding. In dat geval wordt de ZZP ‘er gezien als een werknemer.

ZZP ‘er als onderaannemer

Er zijn een aantal eisen waaraan een ZZP ‘er moet voldoen als hij als onderaannemer werkt. Hij dient in het bezit te zijn van een VCA VOL certificaat en daarnaast te beschikken over een RI&E (Risico, Inventarisatie & Evaluatie). Daarnaast mag hij alleen werken met middelen en materialen die zijn goedgekeurd.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam