Is een VCA certificaat verplicht?
in vca

Is een VCA certificaat verplicht?

In sectoren als de elektrotechniek, de bouw en het transport is het VCA certificaat een begrip dat welbekend is. Er wordt tegenwoordig steeds vaker waarde gehecht aan het VCA certificaat. Maar is het wettelijk verplicht om een VCA certificaat te hebben en wat houdt het eigenlijk in?

Wat is het doel van een VCA certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Leidinggevenden en werknemers die werkzaam zijn in een bedrijf dat risicovolle werkzaamheden uitvoert hebben een VCA certificaat nodig. Het uiteindelijke doel van VCA is dat werknemers veilig, gezond en milieuvriendelijk kunnen werken. Bedrijfsongevallen kunnen op deze manier worden voorkomen. Niet alleen kan een bedrijfsongeval een bedrijf veel geld kosten, het kan bij een medewerker ernstig lichamelijk letsel veroorzaken. Als bedrijf moet je dit willen voorkomen. Een VCA certificaat, of dit nu op bedrijfsniveau of op persoonlijk niveau is, laat zien dat u veiligheid op de werkplek belangrijk vindt.

Is een VCA certificaat verplicht?

Hoewel een VCA certificaat volgens de Arbowet niet verplicht is, wordt het wel steeds vaker als een eis gesteld door werkgevers. In de Arbowet staat namelijk wel als verplichting dat een werkgever zijn/ haar werknemers op de hoogte moet stellen van de risico’s binnen het bedrijf. Met een VCA certificaat kunt u eigenlijk aantonen dat er aan deze verplichting wordt voldaan. Het is dus altijd zinvol om in ieder geval een paar werknemers een VCA cursus te laten volgen. In écht risicovolle bedrijven hebben eigenlijk alle medewerkers een VCA certificaat nodig, bijvoorbeeld in chemische bedrijven.

Als bedrijf kunt u ook beschikken over een VCA certificaat. Dit geeft aan dat u aandacht heeft voor de veiligheid, de gezondheid en milieu aspecten op de werkvloer. Een VCA bedrijfscertificaat is drie jaar geldig, een persoonscertificaat tien jaar.

Wat voor soorten VCA certificaten bestaan er?

VCA wordt vaak genoemd als een allesomvattende term, maar het bestaat uit verschillende certificeringen. Voor werknemers bestaat de Basisveiligheid VCA, deze wordt ook wel basis VCA genoemd. In deze VCA cursus leert een werknemer om onveilige situaties te herkennen, hoe hij/ zij dient te handelen om een ongeluk te voorkomen en alles op het gebied van wet-, en regelgeving. Als de werknemer het VCA certificaat heeft behaald, dan toont dit aan dat de werknemer in staat is om veilig te werken, rekening houdend met de gezondheid van zichzelf en anderen en het milieu.

Iemand die gaat werken voor een aannemer heeft eigenlijk altijd een VCA certificaat nodig, anders mag je in veel gevallen het bouwterrein niet betreden.

wanneer is vca verplicht

VCA certificaat voor leidinggevenden en ZZP-ers

Bent u een leidinggevende of een ZZP-er? Dan heeft u te maken met het VOL-VCA certificaat. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Wanneer u dit examen heeft behaald weet u precies aan welke eisen uw werknemer moeten voldoen. Het geeft ook aan dat u op de hoogte bent van de veiligheidsregels en dit door kunt voeren op bedrijfsniveau. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan toolbox vergaderingen organiseren of een bedrijfsnoodplan opstellen.

Tot slot is er ook nog een speciaal VCA certificaat voor leidinggevenden en intercedenten van uitzendorganisaties; het VIL-VCU. VIL staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Als u in het bezit bent van een VIL-VCU certificaat, dan houdt dit in dat u op de hoogte bent van alle veiligheidseisen die worden gesteld aan personeelsleden van VCA gecertificeerde bedrijven. Het VIL-VCU examen gaat, in tegenstelling tot het VOL-VCA examen, specifiek in op de kennis die een intercedent moet hebben wanneer deze samenwerkt met VCA gecertificeerde bedrijven.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam