Hoe lang is een VCA certificaat geldig?
in vca

Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die het belangrijk vinden dat hun medewerkers een VCA certificaat hebben. Toch bestaat er veel onduidelijkheid over het VCA certificaat. Wat is een VCA certificaat precies? En hoe lang is het certificaat geldig? In dit blog beantwoorden we alle vragen voor u.

Wat is een VCA certificaat?

VCA is een checklist voor aannemers, maar dit dekt niet de gehele lading. Wanneer u een basis VCA cursus heeft gevolgd en het examen hebt behaald, dan bent u Basis VCA gecertificeerd. Dit houdt in dat u nu beschikt over algemene kennis over gezondheid, veiligheid en milieu. Ook bent u in staat om deze kennis in de praktijk toe te passen. Niet alleen vergroot u hiermee uw eigen veiligheid op de werkvloer, maar ook die van uw collega’s. U kunt onveilige situaties snel herkennen, maar u weet ook hoe u onveilige situaties kunt voorkomen.

Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

U krijgt een VCA certificaat als u het examen heeft afgelegd met goed gevolg. Uw VCA certificaat is daarna tien jaar geldig. Na deze tien jaar moet u zich opnieuw laten certificeren. Dit geldt alleen voor een persoonlijk VCA certificaat. Een bedrijf kan namelijk ook een VCA certificaat hebben, maar deze is maar drie jaar geldig.

hoe lang is vca geldig

Waarom is een VCA certificaat belangrijk?

Een ongeluk is snel gebeurd. Om deze reden is het voor mensen die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen of beroepen erg belangrijk dat zij weten wat de veiligheidseisen zijn voor het werk dat ze dagelijks moeten uitvoeren. In 1994 is het VCA certificaat ontstaan in de petrochemische industrie en dat is niet voor niets. Toch zijn er daarnaast nog heel veel takken waar ook veel risico’s zijn, al liggen deze minder voor de hand. U moet dan denken aan functies in bijvoorbeeld werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek en procesbesturing, civiele techniek en andere technische bedrijfstakken. Ook beroepschauffeurs hebben steeds vaker een VCA certificaat nodig.

VCA certificaat voor beroepschauffeurs

Het VCA certificaat wordt ook voor beroepschauffeurs steeds belangrijker. Als chauffeur bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid, met name omdat u onderweg op uzelf bent aangewezen. Maar ook bij het laden of lossen van de vrachtwagen kan het voorkomen dat er situaties ontstaan die onveilig zijn.

Is een VCA certificaat verplicht?

Een VCA certificaat is niet verplicht, al helpt het een bedrijf wel om veiliger te kunnen werken. De verplichtingen van een werkgever staan weergegeven in de Arbowet, en het VCA certificaat wordt hierin niet genoemd. Daarentegen is een werkgever wel verplicht om werknemers op de hoogte te stellen van de risico’s die kunnen voorkomen op de werkvloer en hoe zij hier op een veilige manier mee om kunnen gaan. Een geldige Basis VCA helpt dus wel om veiliger te kunnen werken.

Ook al is een VCA certificaat niet verplicht, in de laatste jaren ontstaat er wel een trend waarin werkgevers eisen dat hun medewerkers een VCA certificaat hebben of dat ze bereid zijn om deze te behalen op de korte termijn. Een VCA certificaat zorgt ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s en de regelgeving. Dit zorgt voor meer veiligheid op de werkplek.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam