Voor welke bedrijven is VCA bedoeld?
in vca

Voor welke bedrijven is VCA bedoeld?

Een VCA certificaat is er in twee categorieën; een persoonscertificering en een bedrijfscertificering. Het volgen van een VCA curus, met daaropvolgend het examen, geeft een persoon recht op een VCA persoonscertificaat. Er zijn drie verschillende soorten VCA certificeringen voor personen; B-VCA (de basis cursus), VOL-VCA (voor leidinggevenden en ZZP-ers) en VIL-VCU (voor medewerkers van uitzendorganisaties).

B-VCA

De Basisveiligheid VCA cursus (B-VCA) is voor werknemers in de industrie, bouw of petrochemie. Operationele medewerkers in deze branches hebben een basiskennis nodig van de VGM checklist (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). Wanneer een kandidaat examen doet, krijgt hij/ zij vragen over onderwerpen die operationeel zijn.

vca voor welke bedrijven

VOL-VCA

VOL-VCA is een afkorting voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Iemand die leiding geeft, heeft een stuk meer verantwoordelijkheden. Een leidinggevende is niet alleen een medewerker, maar moet er ook voor zijn team voor zorgen dat veilig werken voorop staat. In het VOL-VCA examen worden naast operationele vragen ook vragen gesteld over leidinggeven. Het examen is een stuk uitgebreider, met onder andere vragen over procedures en wet-, en regelgeving.

VIL-VCU

Het VIL-VCU examen is voor werknemers in de uitzendbranche, zoals leidinggevenden en intercedenten. Iemand die bij een uitzendorganisatie werkt moet op de hoogte zijn van procedures en veilig werken en hoe dit overgebracht moet worden naar uitzendkrachten die bijvoorbeeld in de bouw werken (of bij een ander VCA gecertificeerd bedrijf). Kennis van VCA is noodzakelijk voor intercedenten om de bedrijven met wie zij samenwerken goed te kunnen informeren over personeel.

VCA bedrijfscertificering

Organisaties als bijvoorbeeld de industrie, bouw en petrochemie hebben een VCA bedrijfscertificering nodig. Werknemers van dit soort bedrijven lopen grote risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid. Een VCA bedrijfscertificering is ook nodig voor onderaannemers die bij dit soort bedrijven gaan werken.

Er bestaan twee soorten VCA bedrijfscertificeringen, namelijk een één of een twee ster certificatie. Dit is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico’s. Heeft een bedrijf eenmaal een VCA certificaat, dan worden ze vervolgens jaarlijk geaudit.

In principe kan ieder bedrijf een VCA certificaat aanvragen. Het staat immers voor gezond en veilig werken en dat is in ieder bedrijf belangrijk. Als er een grote kans bestaat op bedrijfsongevallen, bij bijvoorbeeld het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden, of het werken in een risicovolle omgeving, dan is een VCA diploma vaak verplicht. Het wordt niet door de Arbo wet verplicht gesteld, maar een bedrijf kan dit wel van zijn werknemers eisen.

In onderstaande branches wordt vaak om een VCA diploma gevraagd:

 • Binnenvaart
 • Meubelbranche
 • Bouw
 • Petrochemische industrie
 • Groenvoorziening
 • Uitzendbureau’s
 • Beveiligingsfirma’s
 • Schoonmaakbranche
 • Schilders branche
 • Scheepsbouw
 • Elektrotechniek en procesbesturing branch

Hoe ziet een VCA examen eruit?

Om het VCA examen te halen zijn er heel veel verschillende soorten opleidingen en cursussen. U kunt zelfs proefexamens doen. Welk examen u moet doen hangt af van het beroep dat u heeft, dat heeft u hierboven kunnen lezen. Haalt u het examen de eerste keer niet, dan kunt u altijd nog een herexamen doen. Het SSVV examenbureau neemt de VCA examens af en het is altijd op locatie.

Tijdens het examen wordt uw kennis getest over de algemene veiligheid, de milieuvoorwaarden, de veiligheidsvoorwaarden en wat u moet doen in een noodsituatie. Gemiddeld duurt het examen 40 minuten en er worden zowel open vragen als meerkeuzevragen gesteld.

Wanneer u uw examen heeft gehaald krijgt u een VCA certificaat. Hier wordt online een notitie van gemaakt, zodat het altijd geverifieerd kan worden. Mocht u uw certificaat verliezen, dan kunt u hierdoor ook heel gemakkelijk een nieuwe aanvragen. De kosten van het examen bedragen rond de 50 euro.

Misschien interessant?

VCA cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam