Hoe kunt u iemand op een positieve manier beïnvloeden?

Hoe kunt u iemand op een positieve manier beïnvloeden?

Vindt u het moeilijk om uw standpunt duidelijk te maken? Vaak is het niet zo moeilijk om gelijk te hebben, maar gelijk krijgen is een heel ander verhaal. Het is daarom belangrijk dat wanneer u een boodschap over wilt brengen, dat u dit met een grote mate aan overtuigingskracht doet. In dit artikel geven we u een aantal tips die u kunnen helpen om iemand op een positieve manier te beïnvloeden.

Gebruik goede argumenten

Soms weet u dat u gelijk heeft, maar eigenlijk heeft u daar helemaal niets aan. Overtuigen is het toverwoord. Om iemand te kunnen overtuigen heeft u goede argumenten nodig. U kunt bijvoorbeeld weten dat u de beste bent in uw vakgebied, maar een klant koopt daar helemaal niets voor.

Deze stelling heeft argumenten nodig. Waarom bent u de beste in uw vakgebied? Bewaart u al uw klantgegevens en koppelt u dit aan de feedback die u krijgt? Staat u altijd bovenaan bij tevredenheidsonderzoeken? Dit zijn argumenten die uw klanten zou kunnen overtuigen dat u de beste bent in uw vakgebied.

Laat zien dat u een expert bent in uw vakgebied

Iemand die een hoge mate aan deskundigheid uitstraalt zal sneller en makkelijker mensen kunnen overtuigen dan iemand die niet geheel zeker is van zijn zaak (of dit in ieder geval niet uitstraalt). U kunt bijvoorbeeld wat feiten verzamelen die u als eye-opener kunt gebruiken. Leg nadruk op punten waar u echt veel verstand van heeft. Door op uw eigen expertise te vertrouwen, en niet te speculeren over zaken die niet binnen uw kennisgebied vallen, komt u deskundig over en zult u mensen sneller kunnen overtuigen.

Een positieve sfeer creëren

Als u aan het woord bent, bent u degene die de situatie en de sfeer beïnvloedt. Gebruik de ruimte die u hebt dan ook voor het creëren van een positieve sfeer. U kunt bijvoorbeeld een spontane grap maken, uw publiek een glimlach geven of iemand uit uw publiek een compliment geven. Dit zijn kleine gebaren die een grote impact kunnen hebben.

positief beïnvloeden

Het leveren van bewijs

Als u iemand wilt overtuigen dient u bewijzen aan te kunnen dragen. Dit kunnen verschillende dingen zijn; een positieve klantervaring, een testimonial. Probeer hierbij altijd een stap vooruit te denken; een goede voorbereiding is het halve werk. Door te anticiperen op kritische vragen en het paraat hebben van relevante cijfers en feiten, kunt u een overtuigende indruk maken.

Luister goed en wees betrouwbaar

U kunt dus leren om uw gesprekspartners te overtuigen door te praten, maar dat geldt net zo goed voor luisteren. Als u vragen en opmerking hardop herhaalt, laat u zien dat u geïnteresseerd bent. Dit wekt vertrouwen. Daarnaast geeft u uw publiek ook een actieve rol.

Als u iemand wilt overtuigen dan is het belangrijk dat deze persoon het gevoel heeft dat u betrouwbaar en eerlijk bent. Het is nooit een verstandig idee om u door de materie heen te bluffen. Om betrouwbaar over te komen op uw publiek benoemt u niet alleen wat u wél weet, maar bent u ook eerlijk over wat u niet weet.

Praat duidelijk en rustig

Praten in het openbaar zorgt er in de meeste gevallen voor dat de spreker nerveus wordt. Als reactie hierop zult u misschien geneigd zijn om snel te gaan praten. Argumenten worden plichtmatig opgedreund, kritische vragen worden snel beantwoord. Om zekerder over te komen op uw publiek en deskundigheid uit te stralen, kunt u het beste rustig ademhalen en rustig praten. Doseer uw getallen, feiten en cijfers, in plaats van alles achter elkaar af te raffelen. Stiltes laten vallen is ook een goed idee. Dit laat geen zwakte zien, maar juist gevoel voor timing en rust. Wanneer u een centrale boodschap of een belangrijk argument wilt benoemen, begin dan met een moment van stilte.

Non-verbale communicatie

Niet alleen is de inhoud belangrijk voor geloofwaardigheid en betrouwbaarheid; ook uw non-verbale communicatie zegt veel. Zorg ervoor dat u mensen recht in de ogen aankijkt, dat u uw handen gebruikt en uw schouders recht houdt. Iemand die uw verhaal aanhoort, of dit nu één persoon is of een zaal vol, wil persoonlijk contact. Zorg ervoor dat u ontspannen bent. Dit verkleint de afstand en maakt uw overtuigingskracht groter.

Waarom is het belangrijk om aan uw overtuigingskracht te werken?

Om uw doelen en ambities te bereiken is het belangrijk dat u in staat bent om anderen te beïnvloeden. Gelukkig is overtuigingskracht geen aangeboren talent, u kunt dit gewoon leren. Het is belangrijk om aan uw overtuigingskracht te werken, omdat u dan veel sneller en gemakkelijker grotere verbeteringen kunt maken en veel meer kunt bereiken.

Misschien interessant?

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam