Hoe ontwikkel ik mezelf als ondernemer?

Wilt u als ondernemer interessant blijven voor uw prospects? Dan is het belangrijk om u als ondernemer te blijven ontwikkelen. Dit is een perfecte manier om een stapje voor te blijven op uw concurrentie. Ook is het voor uzelf een goede investering. Maar hoe kunt u zich als ondernemer nu blijven ontwikkelen? Dat leest u in dit artikel.

Studies en opleidingen volgen

Een succesvolle start maken als ondernemer houdt niet op bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het is erg belangrijk om voortdurend te blijven ontwikkelen; niet alleen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer om uzelf te blijven ontwikkelen. Het internet maakt het zeer toegankelijk om studies en workshops te volgen tegen lage prijzen (soms zelfs gratis). De kans is groot dat wanneer u online een cursus zoekt in uw werkveld, dat u direct een interessante optie tegenkomt. Zo kunt u bijvoorbeeld elk jaar opnieuw een cursus volgen om uw kennis bij te spijkeren.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in uw branche

Voor potentiële klanten is het veel aantrekkelijker om te praten met een ondernemer die op de hoogte is van de ontwikkelingen in de branche, dan met iemand die er helemaal geen verstand van heeft. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw werkveld? Lees dan regelmatig naslagwerken, blogs en nieuwsartikelen op dit gebied. Actueel nieuws hoort hier ook bij.

Neem een bedrijfscoach in de arm

Het is aan te raden om als zelfstandig ondernemer regelmatig met een ervaren bedrijfscoach in gesprek te gaan. Een bedrijfscoach kan u helpen om uw bedrijf te laten groeien, maar kan ook zorgen voor inspiratie en motivatie als u het even niet meer ziet zitten. U kunt met een bedrijfscoach de doelen voor uw onderneming bespreken en heldere plannen maken. U hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Het kan heel prettig zijn om met iemand uit het werkveld te sparren. Wellicht zijn er netwerk events waar u zich bij aan zou kunnen sluiten. Ook al bent u iemand die het liefst alleen werkt, een netwerk vent kan een positieve invloed hebben op hoe u uw werk doet. Een positieve uitstraling heeft veel invloed op het binnenhalen van nieuwe klanten – en uiteindelijk ook op het groeien van uw onderneming.

ontwikkeling als ondernemer

Reflecteer regelmatig op uw werkzaamheden

Doet u dat wel eens? Reflecteren op uw eigen werk? Het is verstandig om eens in de zoveel tijd even te reflecteren. Door regelmatig een reflectiemoment in te plannen kunt u namelijk achterhalen of uw uitgevoerde werkzaamheden het beste resultaat bereiken, maar ook op efficiënte wijze uitgevoerd worden. Het contact met uw klanten; hoe verloopt dat? Kunt u hier verbeteringen doorvoeren? En wanneer u een order krijgt van een klant; welke factoren hebben dan de doorslag gegeven? Door te reflecteren kijkt u terug op hoe u te werk gaat en wat dit oplevert. Wilt u zich als ondernemer op een positieve manier ontwikkelen, dan is bewustwording erg belangrijk.

Actiepunten bepalen

Als u terugkijkt op uw uitgevoerde werkzaamheden ziet u waarschijnlijk wel een aantal punten waar u op kunt verbeteren. Een beter resultaat behalen is toch waar het ondernemerschap om draait, nietwaar? Of dit nu gaat om klanttevredenheid of omzet. Misschien is het voor u belangrijk om meer aandacht te besteden aan het warm houden van uw potentiële klanten. Of moet u een beter systeem bedenken om offertes op te volgen. Wanneer dit helder is kunt u het omzetten in actiepunten. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat uw werkzaamheden verbeteren en weet u precies wat u moet doen om meer successen te behalen.

Actiepunten concreet maken

Alle plannen en ideeën die naar voren zijn gekomen dienen nu omgezet te worden in actiepunten. Om alles goed te organiseren kunt u het beste alle ideeën op papier zetten. Vervolgens dient u prioriteiten te stellen. Wat is allereerst belangrijk om te doen? Moeten er machines aangeschaft worden om ervoor te zorgen dat de productie verhoogd kan worden? Zijn er andere belangrijke aandachtspunten die ervoor zorgen dat klanten beter geholpen kunnen worden?

Om als ondernemer te groeien – niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op zakelijk gebied – is het belangrijk om heldere doelstellingen te formuleren. Alleen als u weet waar u naartoe werkt kunt u succesvol zijn.

Misschien interessant?

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam