Ik voel me onzeker als ik ergens nieuw binnenkom

Ik voel me onzeker als ik ergens nieuw binnenkom

Heeft u regelmatig last van onzekere gevoelens? Bijvoorbeeld als u ergens nieuw binnenkomt? Bent u vaak besluiteloos en aarzelt u vaak? Of heeft u het gevoel zo over te komen op andere mensen? In dit artikel gaan we in op wat een onzeker gevoel is en wat u eraan kunt doen om u minder onzeker te voelen. Voor u het weet stapt u vol trots een nieuwe omgeving in.

Een onzeker gevoel; wat is dat?

Iedereen voelt zich weleens onzeker. Wanneer u hier regelmatig last van heeft en het uw dagelijkse bezigheden verstoort, dan is het belangrijk om erachter te komen wat het precies is dat u onzeker maakt. Op wat voor momenten voelt u zich onzeker?

  • Twijfelt u regelmatig aan uw eigen kunnen, kennis of vaardigheden?
  • Voelt u zich onzeker over uw mogelijkheden en prestaties?
  • Zijn het bepaalde situaties die u onzeker maken? Bijvoorbeeld als u ergens nieuw binnenkomt, als u een presentatie moet geven of tijdens het werkoverleg?
  • Voelt u zich met name onzeker in nieuwe situaties? Wanneer u op iemand af moet stappen die u niet kent? Of wanneer u iets moet doen wat u nog nooit eerder heeft gedaan?
  • Voelt u zich onzeker als u een bepaalde beslissing moet nemen? En om wat voor beslissingen gaat het dan?
  • Slaat de onzekerheid toe als u een taak uit moet voeren waar u niet zo goed in bent

Er kunnen heel veel situaties zijn waarin de onzekerheid toe kan slaan. Het is dan belangrijk dat u zelfverzekerd overkomt. Om een goede indruk te maken is het noodzakelijk om uzelf goed voor te bereiden. Met onderstaande tips zorgt u voor een positieve uitstraling en een zelfverzekerd gevoel.

Zorg goed voor uzelf

Niet alleen maakt u direct een goede indruk als u er goed verzorgd uitziet, het zorgt er ook voor dat u zich zeker voelt over uzelf. Dit werkt positief op uw zelfvertrouwen en hoe u overkomt op uw omgeving.

Voldoende lichaamsbeweging is ook belangrijk als u zelfverzekerder door het leven wilt gaan. Als u zich fit voelt heeft u meer energie. Dit resulteert in een positieve uitstraling. Zorg daarnaast voor gezonde voeding en voldoende slaap; het zal uw zelfverzekerdheid vergroten. Wanneer u zich blij voelt met uw lichaam, uw positieve gewoontes en uw fitheid, dan voelt u zich een stuk zekerder over uzelf.

Denk om uw ademhaling

Staat u op het punt een nieuwe ruimte binnen te stappen en voelt u zich daar onzeker over? Focus dan een paar minuten op uw ademhaling voordat u de nieuwe omgeving binnen stapt. Adem diep in, houd uw adem een paar seconden vast en adem dan op een rustige manier uit. Herhaal dit een paar keer achter elkaar. Door dit heel bewust te doen, wordt u vanzelf rustig. Het zal u zeker helpen om zelfverzekerder te worden.

Maak oogcontact

Als u zelfverzekerd over wilt komen, is het erg belangrijk om oogcontact te maken. Wanneer u een nieuwe ruimte binnenkomt en de hele tijd naar de grond staart, heeft dit niet echt een positief effect op uw zelfverzekerdheid. Probeer eens om oogcontact te maken met de mensen in de ruimte en vriendelijk naar ze te glimlachen. Op deze manier legt u een verbinding en bent u in staat om een band op te bouwen. Oogcontact zorgt ervoor dat er een basis is voor vertrouwen. Dit heeft als positief effect dat u zich ook minder onzeker voelt.

maakt oogcontact als je nieuw bent

Zorg voor een glimlach op uw gezicht

Een mooie glimlach zorgt er niet alleen voor dat u een opener uitstraling heeft, het activeert ook nog eens uw brein op een hele bijzondere manier. Wanneer u glimlacht wordt er endorfine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat u beter gaat denken, maar u gaat zich er ook beter door voelen.
Als u zich goed voelt, voelt u zich veel zekerder. Het wordt dan steeds gemakkelijker om ongemakkelijke situaties de baas te worden. Kies er dus vaker voor om bewust te glimlachen, ook al bent u alleen en heeft u helemaal geen reden om dit te doen. U zult direct merken dat u zich er positiever en vrolijker door voelt. De volgende keer dat u een nieuwe ruimte moet binnenstappen zet u gewoon uw mooiste glimlach op.

Een zelfverzekerde lichaamshouding

Vaak zijn we ons niet bewust van de houding die we aannemen met ons lichaam. Het is een automatisch gevolg van hoe we op dat moment in ons vel zitten. Uw lichaamshouding is een direct resultaat van hoe u zich voelt, of van wat u op dat moment denkt.

Uit onderzoeken blijkt echter dat het andersom ook werkt. De houding die we aannemen kan dus een impact hebben op onze emoties en gedachten. Wanneer u bewust een andere houding aanneemt, heeft dit dus effect op uw gevoelens en gedachten. Wilt u zelfverzekerd een ruimte binnenstappen? Neem dan eens de houding aan van iemand die dit vol zelfvertrouwen zal doen. De kans is groot dat u zich een stuk minder onzeker zult voelen.

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam