Hoe ga ik om met een dominant persoon?

Ieder mens heeft van nature de behoefte om mee te kunnen doen in de maatschappij, om erbij te horen. Echter, wanneer u minder weerbaar bent of niet lekker in uw vel zit, is het lastig om dit gevoel op te roepen wanneer u te maken krijgt met dominante personen. Dominante personen nemen veel ruimte in, wat het lastig maakt om uw eigen ruimte te voelen. Om dit toch voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat u leert om te gaan met de dominante personen in uw omgeving; deze mensen zullen er namelijk altijd zijn.

Wat is dominant gedrag of dominantie?

Dominante mensen zijn personen die erg overheersend en zelfverzekerd zijn. Ze zijn niet bang voor een confrontatie en zijn daarom vaak recht voor hun raap. Dominante mensen zijn erg goed in het stellen van hun eigen grenzen, maar lopen erg gemakkelijk over de grenzen van een ander heen. Inleven in andere mensen is moeilijk voor ze en ze hebben weinig gevoel voor subtiliteit en tact.
Een dominant persoon is vaak streberig; ze willen altijd de beste zijn en zien alles dan ook als een wedstrijd. Ze zijn verbaal sterk en kunnen andere mensen snel overrompelen. Weerstand kent een dominant persoon bijna niet. Ze hebben dan ook niet in de gaten dat ze erg onaardig overkomen en egocentrisch zijn.

Hoe kunt u een dominant persoon herkennen?

U kunt een dominant persoon herkennen aan de volgende kenmerkende eigenschappen:

  • Dominante personen denken vooral eerst aan zichzelf. Daarnaast willen dominante personen altijd hun gelijk halen en schromen daarbij niet om een ander onderuit te halen;
  • Dominante personen zijn graag aan het woord, zullen er niet voor schuwen om hun mening overvloedig te ventileren en laten een ander hierbij geen ruimte om een mening te geven;
  • Dominante personen zijn bazig en zullen snel hun zin doordrukken. Alles moet gaan zoals zij het in gedachten hebben en niet anders;
  • Dominante personen kunnen erg intimiderend overkomen; ze zijn bot en direct in hun communicatie en kunnen andere mensen zeer indringend aankijken;
  • Dominante personen zullen altijd een confrontatie opzoeken. Dit doen ze op een hoogmoedige, autoritaire manier;
  • Dominante personen kennen geen empathie. Ze halen om deze reden mensen vaak onderuit of vernederen ze.

omgang met dominant persoon

Hoe kunt u het beste omgaan met dominante personen?

Hoe graag u het ook zou willen, het is onmogelijk om dominante personen gewoon maar uit de weg te gaan. Dit type persoonlijkheid zal er namelijk altijd zijn, of het nu in uw privé-, of werkomgeving is. Ervoor weglopen is dan ook geen optie. Dominante mensen voelen aan met wie ze een strijd kunnen aangaan en maken daar dan ook graag gebruik van om hun doelen te bereiken. Wat dat betreft zijn ze meedogenloos. Bij mensen die niet onder de indruk zijn van dominante personen zullen ze sneller inbinden. De strijd aangaan werkt averechts; dit zal ze alleen maar vuriger maken, met als gevolg dat de dominantie nog verder toeneemt. Maar wat kunt u dan wel doen om succesvol om te gaan met dominante personen?

Succesvol omgaan met dominante personen

Als u niet heel erg zelfverzekerd bent en het moeilijk vindt om met dominante personen om te gaan, kunt u dit het beste op een slimme manier aanpakken. Uiteindelijk gaat het er niet om wie er ‘wint’, maar dat u samen tot een gemeenschappelijke kern (en hoger doel) komt. Dominante personen zijn altijd gericht op resultaat en zullen snel willen scoren. Tijde voor geneuzel hebben ze vaak niet.
U dient zich goed voor te bereiden als u op een succesvolle manier om wilt leren gaan met een dominant persoon. Hou voldoende fysieke afstand als u met deze persoon spreekt, maar kijk hem/ haar wel aan. Zorg er vooral voor dat u vriendelijk bent; dit zorgt namelijk voor verwarring bij dominante mensen. Geef regelmatig een compliment en bevestig wat hij/ zij u net verteld heeft. Vervolgens kunt u uw verhaal doen en uw eigen mening geven. Blijf bij de feiten en reageer niet vanuit emotie. Ga dus niet in op persoonlijke gevoelens.
Leg uw dominante gesprekspartner een aantal keuzes of opties voor, maar het liefst zo min mogelijk. Probeer uw boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen, maar doe dit wel op een vriendelijke manier. Geef hierbij op een heldere manier aan wat u wel en niet wilt.

Neem afstand

Wanneer u afstand neemt van een dominant persoon, lukt het u beter om uw emoties onder controle te krijgen. Op deze manier kunt u beter observeren, wat u helpt om te bepalen wat de dominante persoon precies van u wil. Reageer vervolgens op een vriendelijke, maar vastberaden manier.

Als u niet gedomineerd wilt worden is het belangrijk dat u voor uzelf opkomt. Dit zorgt ervoor dat u niet meer overdonderd raakt en dat u uzelf niet continu hoeft te verdedigen. Voor uzelf opkomen is niet altijd gemakkelijk, helemaal niet wanneer u niet heel erg zelfverzekerd bent. Maar door voor uzelf op te komen, krijgt u weer controle over uw eigen leven, kunt zeggen waar het op staat en duidelijke grenzen stellen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om andermans mening te respecteren; uw mening is net zo belangrijk

Misschien interessant?

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam