Een goede indruk maken: hoe doe je dat?

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat tijdens een kennismaking de eerste indruk al gemaakt wordt binnen enkele seconden. Deze indruk is dan bijna niet meer te veranderen. Het is daarom erg belangrijk dat u direct goed overkomt bij opdrachtgevers of potentiële klanten. In dit artikel geven we u zes tips voor het maken van een goede eerste indruk.

1.    Een verzorgd uiterlijk

Natuurlijk is uw uiterlijk geen doorslaggevende factor, maar wanneer het gaat om de eerste indruk, kan de manier waarop u eruit ziet wel degelijk de doorslag geven. Denkt u dan bijvoorbeeld aan de kleding die u draagt of de manier waarop u uw haar styled. Heeft u een belangrijk gesprek? Sta dan iets eerder op om wat meer aandacht te besteden aan uw uiterlijk en uw kledingstijl.

Pas uw kleding aan op uw gesprekspartner of het bedrijf met wie u een gesprek heeft. Heeft u een gesprek met de manager van een grote bank? Of met een medewerker van een reclamebureau? Pas uw kledingstijl hier op aan. Zorg ervoor dat u geen vlekken heeft in uw kleding en dat er niets tussen uw tanden zit.

2.    Een concreet doel

Wanneer u een zakelijke afspraak heeft is dit over het algemeen omdat u er iets uit wilt halen. Bepaal van tevoren wat precies het doel van de afspraak is; wat wilt u in het gesprek bereiken? Als u het gesprek in gaat met een concreet doel, dan straalt u onbewust zekerheid en zelfvertrouwen uit en gaat u met frisse energie het gesprek aan. De kans is groot dat het gesprek dan positief verloopt en dat u een goede eerste indruk maakt.

3.    Laat de ander eerst spreken

Wilt u een vertrouwensband opbouwen met uw zakenpartners of toekomstige opdrachtgevers? Laat ze dan zoveel mogelijk aan het woord tijdens de eerste afspraak. Op deze manier wint u het snelst het vertrouwen van een nieuwe zakenpartner, volgens internationale experts. Daarnaast zorgt het vele en goede luisteren ervoor dat u precies weet waar de knelpunten binnen de organisatie zitten. U kunt hier dan op ingaan door een oplossing te bieden.

4.    Maak oogcontact

Bent u net begonnen met uw eigen bedrijf? Dan kan het erg spannend zijn om tijdens een eerste kennismaking oogcontact te maken. Toch is het belangrijk dat u probeert om deze angst te overwinnen. Uit Brits onderzoek blijkt dat het maken van oogcontact u intelligenter doet lijken en u komt onbewust als een integer persoon over op uw gesprekspartner. Hou er wel rekening mee dat u het oogcontact niet overdrijft; dit kan een averechts effect hebben.

indruk achterlaten

5.    Wees zelfverzekerd

Zou u eerder iets aannemen van iemand die zelfverzekerd is en rustig zijn verhaal vertelt of iemand die al stotterend zijn product probeert te verkopen? De kans is groot dat de zelfverzekerde gesprekspartner een betere indruk maakt. Wanneer u in een gesprek vaak ‘eh’ zegt, is de kans groot dat uw gesprekspartner het gevoel krijgt dat u geen idee heeft waar u over praat. U kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat u goed voorbereid het gesprek ingaat. Waar wilt u het over hebben tijdens het gesprek? Hoe zorgt u ervoor dat u de potentiële klant overtuigt?

6.    Een persoonlijke afspraak maken

Tegenwoordig worden steeds meer afspraken gemaakt via online systemen als Skype, Google Hangout of Facetime. Het is niet langer noodzakelijk om persoonlijk af te spreken. Toch is dit voor een eerste kennismaking wel een goed idee, helemaal als het gaat om een zakelijke relatie.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een eerste indruk heel anders is bij een video-, of telefoongesprek dan bij een persoonlijke ontmoeting. Gaat het om een nieuwe zakenrelatie? Spreek de eerste keer dan altijd persoonlijk af. Vervolggesprekken kunnen dan prima telefonisch of via video plaatsvinden.

Misschien interessant?

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam