Onderneming laten groeien: hoe doe je dat?

U bent al een tijdje aan het ondernemen en alles draait goed. Uw producten of diensten verkopen aardig en u heeft een mooi klantenbestand opgebouwd. Steeds vaker denkt u dat het tijd is voor een volgende stap; u wilt meer impact maken met uw bedrijf en meer klanten helpen. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Als uw bedrijf gaat groeien, waar moet u dan allemaal rekening mee houden? In dit artikel geven we u een aantal handige tips.

Stel duidelijke doelen

Als u van plan bent om uw bedrijf te laten groeien, dan is het belangrijk – zelfs noodzakelijk – dat al uw focus daar naartoe gaat. U kunt dit niet zonder een duidelijk doel te stellen. Waarom wilt u groeien met uw onderneming? En hoe snel wilt u dit realiseren? Waar wilt u staan met uw bedrijf over een half jaar of een jaar? Als u een heldere doelstelling heeft, is het veel gemakkelijker om met de juiste focus en strategie te werken aan de groei van uw bedrijf. Wat moet er gebeuren voordat er groei kan plaatsvinden? Moeten de marketingactiviteiten opgeschroefd worden? Of bent u van plan een nieuw product te ontwikkelen en daarmee een nieuwe doelgroep aan te trekken? Wanneer helder is wat uw doel is, kunt u hier met alle focus aan werken.

Begin met het uitbesteden van zaken

Als u meer klanten wilt helpen of meer impact wilt maken, is het belangrijk om mensen om u heen te verzamelen die u hierbij kunnen helpen. Ondernemers zijn er aan gewend om alles alleen te doen en zelf de kar te trekken, maar dit is onmogelijk als u wilt groeien met uw bedrijf. U zult op termijn steeds meer zaken moeten uitbesteden. De juiste mensen om u heen verzamelen is dan heel belangrijk. U zou bijvoorbeeld een adviseur in de arm kunnen nemen om de groei van uw bedrijf te realiseren. Ook zult u mensen aan moeten gaan nemen om uw eigen team samen te stellen. Om de groei van uw bedrijf in de praktijk te brengen heeft u meer personeel nodig. Door het voeren van veel gesprekken kunt u een goed beeld krijgen van wat u precies nodig heeft.

Medewerkers motiveren

Als u eenmaal een team heeft samengesteld, is de volgende stap het motiveren en gemotiveerd houden van dit team. Verwachtingen naar elkaar toe dienen goed uitgesproken te worden, zodat iedereen weet waar hij/ zij aan toe is. Niet alleen is het belangrijk dat u uitspreekt wat u verwacht van uw medewerkers, andersom hebben zij ook het recht aan te geven wat ze van u als leidinggevende verwachten. Op deze manier wordt een situatie gecreëerd waarin iedereen tevreden is.

bedrijfsgroei realiseren

Durf fouten te maken

Van uw fouten leert u. Door simpelweg nieuwe dingen uit te proberen en uw grenzen te verleggen, kunt u in de praktijk ervaren of iets wel of niet werkt. Werkt het niet? Jammer, maar u heeft het in ieder geval geprobeerd. Als u wilt groeien met uw onderneming moet u niet bang zijn om fouten te maken. U wordt pas succesvol als u eerst een aantal fouten maakt. Hoe kunt u anders nieuwe dingen leren? Van fouten leert u veel meer dan wanneer u altijd maar successen heeft. Blijf dus gewoon nieuwe dingen uitproberen, ook als u niet zeker weet of het succesvol zal zijn.

Uw product of dienst perfectioneren

Kritisch blijven kijken naar uw dienst of product is essentieel als u meer klanten wilt helpen en wilt groeien met uw onderneming. Waar kunt u uw product of dienst nog verbeteren? Kan het beter, efficiënter, sneller? Kunt u iets veranderen waardoor het voor de klant gemakkelijker wordt? Iets toevoegen of juist weglaten?

Belangrijk hierbij is dat u in gesprek gaat of blijft met uw klant. Zodra u weet waar de pijnpunten van uw klanten zich bevinden, kunt u daar op inspelen. Als u in staat bent om uw product of dienst op dusdanige wijze te veranderen, zodat het perfect aansluit op de behoefte van uw klant, dan bent u op de juiste weg. Dat is de manier om uw onderneming te laten groeien.

Misschien interessant?

Training en coaching nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam