Wanneer is een brandblusser verplicht?

In dit artikel geven we u een overzicht van de brandblussers die nodig zijn binnen bedrijven en appartementencomplexen. Hoeveel brandblussers heeft u bijvoorbeeld nodig voor een gebouw en welke soorten brandblussers zijn er?

Benodigde brandblussers voor een gebouw

In een bedrijf heeft u per 150m2 en per verdieping één poederbrandblusser nodig van 6 kilogram of één schuimbrandblusser van 6 liter. Daarnaast heeft u in een ruimte met een gemeenschappelijke CV ketel één automatische poederbrandblusser nodig. In de liftmachinekamer dient ook één automatische poederbrandblusser aanwezig te zijn. In de keuken en bij een elektrische schakelkast is een CO2 brandblusser verplicht.

Wilt u precies weten hoeveel brandblussers u nodig heeft en welke soort? Dit is vastgelegd in de politiecodex van uw stad/ gemeente. Verder wordt het ook gereguleerd in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB). Hierin staan duidelijke richtlijnen, die u kunt gebruiken om zelf uit te rekenen wat voor u de vereisten zijn qua brandbeveiliging.

Dit proces kunt u onderverdelen in twee stappen. Bepaal allereerst wat voor brandblussers u nodig heeft. Dit kunt u doen door de ruimte die u wilt beveiligen tegen brand op te delen in projectiezones. Daarna kijkt u per projectiezone hoeveel brandblussers u nodig heeft. Er zijn verschillende soorten brandblussers, zoals schuimblussers, poederblussers en CO2 blussers.

 • In een ruimte bestaan verschillende projectiezones:
 • Een gedeelte waar eenzelfde activiteit uitgevoerd wordt;
 • Een gedeelte waar één brandklasse onderscheiden kan worden (brandklassen lopen van A tot F. Er is sprake van brandklasse A als het gaat om materiaal dat bijna onbrandbaar is.
 • Er is sprake van brandklasse F als het gaat om materiaal dat extreem brandbaar is);
 • Een gedeelte waar de individuele ruimtes in verbinding staan met elkaar. Ruimtes die door een gesloten deur van elkaar gescheiden zijn, worden beschouwd als aparte projectiezones. In principe is iedere verdieping een aparte projecteringszone.

Vervolgens bepaalt u per projecteringszone de brandklassen; wat voor branden zouden het meeste voor kunnen komen?

 • Klasse A: branden op basis van vaste stoffen
 • Klasse B: branden op basis van vloeistoffen
 • Klasse C: branden op basis van gassen
 • Klasse F: branden op basis van vetten

Vervolgens kiest u per projecteringszone de brandblusser die het beste bij de betreffende ruimte past:

 • Poederbrandblussers: voor klassen A, B en C
 • Schuimbrandblussers: voor klassen A en B
 • CO2-brandblussers: voor klasse B en objectbescherming
 • Schuim-vetbrandblussers vorstvrij: voor klassen A, B en F

welke brandblusser kopen

Meest gebruikte brandblussers

De brandblussers die het meeste worden gebruikt zijn schuimblussers en poederblussers. Het voordeel van een schuimbrandblusser is dat ze weinig tot geen nevenschade veroorzaken. Daarnaast kunt u na gebruik van de schuimbrandblusser het schuim gemakkelijk zelf opruimen. Een nadeel van de schuimbrandblusser is dat deze niet vorstbestendig is.

Een poederbrandblusser wordt ook veel gebruikt. Het grote voordeel van deze blusser is dat het branden kan blussen op basis van gas. Dit soort blussers wordt dan ook veel ingezet op bijvoorbeeld benzinestations en in garages. Een nadeel is dat ze veel nevenschade veroorzaken, omdat het poeder door alle naden en kieren kan kruipen. Elektrische apparaten zijn hier vaak de dupe van (zelfs als er niet rechtstreeks op geblust wordt lopen ze schade op). Een ander nadeel is dat het poeder niet gemakkelijk zelf op te ruimen is, u heeft hier een industriële stofzuiger voor nodig.

In een kantooromgeving (maar ook in woningen) wordt om die reden een schuimbrandblusser aangeraden. Om opslagruimten te beschermen kunt u gebruik maken van een poederbrandblusser. Het kan voorkomen dat door uw verzekeraar een specifiek type brandblusser voorgeschreven wordt. Volg altijd deze voorschriften. Niet alleen voor de veiligheid van uzelf en uw medewerkers, maar ook om te voorkomen dat eventuele schade vergoed wordt.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam