Welke verschillende soorten brandkeuringen zijn er?

Welke verschillende soorten brandkeuringen zijn er?

Is uw bedrijf voorzien van een branddetectiesysteem, een noodverlichting, brandblussers of een andere vorm van brandbeveiliging? Dan wilt u er natuurlijk van overtuigd zijn dat bij een brand alles perfect werkt. Het is daarom erg belangrijk om de brandveiligheid te keuren. In dit artikel bespreken we een aantal keuringen die u zou moeten uitvoeren; enkele daarvan zijn verplichte keuringen.

Is een keuring van de brandveiligheid verplicht?

Het is van uw specifieke situatie afhankelijk of u verplicht bent een brandveiligheidskeuring uit te laten voeren. Particulieren hebben hiertoe geen verplichtingen en hoeven dus geen keuring te laten uitvoeren. Natuurlijk is het wel zo slim om het wel te doen; mocht er onverhoopt brand uitbreken in uw woning, dan wilt u er wel zeker van zijn dat uw brandbeveiliging werkt.

Openbare gebouwen, bedrijven en appartementsgebouwen hebben wel bepaalde regels als het aankomt op brandveiligheid. Welke keuringen u nodig heeft en welke maatregelen er voor u gelden hangt af van uw specifieke situatie.

Verschillende soorten keuringen

De brandveiligheid van uw bedrijf kan op verschillende manieren geoptimaliseerd worden. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van brandblussers, een branddetectiesysteem of een noodverlichting. Voor al deze vormen zijn er verschillende keuringen.

Keuring branddetectie

Een brandmeldinstallatie is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals sirenes, branddetectoren en een centrale. Het is afhankelijk van uw specifieke situatie of u verplicht bent om een brandmeldinstallatie te plaatsen. Factoren die hierin meespelen zijn bijvoorbeeld de oppervlakte van uw pand en hoe hoog het pand is. U kunt dit terug vinden in het Bouwbesluit 2012.

Als u een gebouw heeft met een doormeldsysteem dan bent u verplicht om dit jaarlijks te laten keuren. Dit moet worden gedaan door een gecertificeerde partner. Een door meld systeem houdt in dat de brandweer automatisch gealarmeerd wordt als er een brand uitbreekt.

Keuring brandblussers Nederland

De norm NEN 2559 bepaalt dat brandblussers jaarlijks gecontroleerd moeten worden. In de wet staat echter dat u maar één keer in de twee jaar verplicht bent om een controle uit te laten voeren. Uw verzekeraar kan u verplchten om jaarlijks uw brandblussers te laten keuren. Het is daarom erg belangrijk dat u goed op de hoogte bent van uw verzekeringspolis. Heeft u dit namelijk niet op orde, dan kan het zomaar zijn dat schade als gevolg van een brand niet wordt vergoed.

brandkeuringen voor brandveiligheid

Brandslanghaspel keuring

Heeft u een gebouw met één of meerdere brandslanghaspels? Dan bent u verplicht om dit jaarlijks te laten controleren. De defecten die zich kunnen voordoen bij een brandslanghaspel zijn namelijk niet altijd zichtbaar. U kunt het beste een REOB gecertificeerd bedrijf inschakelen voor de inspectie. Zo bent u gegarandeerd van een juiste werking van uw brandslanghaspel.

Om de vijf jaar dient uw brandslanghaspel ook een verplichte druktest te ondergaan. Deze wordt dan op de maximale werkdruk getest. Er wordt niet alleen gekeken naar de technische staat, maar ook naar de bereikbaarheid en herkenbaarheid.

Keuring noodverlichting

De Europese norm NEN-EN 1838:2013 is van toepassing op de noodverlichting. U bent verplicht om de noodverplichting jaarlijks te laten onderhouden. Dit onderhoud bestaat uit:

  • Correctief onderhoud
  • Beschadigde of versleten onderdelen worden vervangen
  • Preventief onderhoud
  • Vervangen van de batterij en lichtbron
  • Armaturen reinigen
  • Vervangen van de fluorescentie buis
  • Het reinigen van de draagconstructie

Misschien interessant?

BHV cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam