Verschillende soorten blusmiddelen

Er wordt van verschillende soorten blusmiddelen gebruik gemaakt om branden te bestrijden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleine blusmiddelen, zoals bijvoorbeeld een draagbare brandblusser, en grote blusmiddelen, bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. In dit artikel bespreken we wat voor soorten blusmiddelen er bestaan en in welke situaties ze het beste gebruikt kunnen worden.

De slanghaspel

In Nederland wordt water het meest gebruikt als blusmiddel bij het bestrijden van branden. Via aparte leidingen komt het water het gebouw binnen, waarna het vervolgens ingezet wordt met de hulp van brandslangen. Deze worden opgerold op slanghaspels.

Er zijn drie dingen nodig voor een brand; zuurstof, een brandbare stof en de juiste temperatuur. Bij het blussen van een brand moet u ervoor zorgen dat er één van deze drie elementen wordt uitgeschakeld. Water zorgt ervoor dat de temperatuur verlaagd wordt, waardoor het vuur dooft. Een slanghaspel is geschikt om vaste stoffen mee te blussen, zoals bijvoorbeeld gordijnen en meubels.

De schuimblusser

Vaste stoffen en vloeistoffen kunnen geblust worden met een schuimblusser. Schuim zorgt ervoor dat er een laag ontstaat op de brandbare stof. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof niet meer met de brandbare stof in contact kan komen.

Een schuimblusser werkt erg effectief bij een brand. De afmetingen van de schuimblusser maken de mogelijkheden we beperkt. In een schuimblusser zit namelijk maar zes liter schuim, dit is standaard. Hiermee kunt u 90 seconden blussen. Als er een grote brand is ontstaan heeft het geen nut om te blussen met een schuimblusser; u kunt dan het beste direct het pand ontruimen.

diverse blusmiddelen

De CO2 blusser

Als u te maken heeft met een elektrabrand, dan kunt u het beste blussen met een CO2 blusser. De zuurstof wordt snel en effectief verdreven door CO2. Dit zorgt ervoor dat het vuur verstikt. Daarnaast is CO2 een heel schoon gas, waardoor het geen nevenschade veroorzaakt.

Als bedrijf is het verstandig om een aantal slanghaspels en schuimblussers in uw pand te hebben, samen met een CO2 blusser. U kunt de CO2 blusser dan plaatsen in de buurt van de serverruimte of de elektraruimte.

De poederblusser

Gasbranden, vloeistofbranden en vaste stofbranden moeten geblust worden met een poederblusser. Een poederblusser is zeer effectief, omdat de werking van zuurstof op de brandbare stof wordt verstoord.

Een nadeel van de poederblusser is dat ze veel nevenschade veroorzaken, bijvoorbeeld aan elektronica. Om deze reden wordt de poederblusser steeds minder vaak ingezet. Het poeder is heel erg fijn, waardoor de negatieve werking versterkt wordt. In een pand dringt het poeder door alle spleten en kieren, wat tienduizenden euro’s aan schade kan opleveren.

Bluspoeder wordt tegenwoordig vervangen door een combinatie van CO2 en schuim. Alleen op zeer risicovolle plaatsen wordt bluspoeder nog ingezet, omdat er hier geen tijd is om na te denken over het inzetten van een blusmiddel. Denkt u dan bijvoorbeeld aan benzinestations, garages en verffabrieken.

De blusdeken

Het blusdeken kunt u gebruiken om een kleine brand mee te blussen of af te dekken. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een brandje in een prullenbak, een vlam in een pan, of een stapel kranten dat in de brand staat. Een blusdeken kan ook gebruikt worden op mensen. Als een mens in brand staat moet deze gaan liggen zodat u hem/ haar in de blusdeken kunt wikkelen. Alle plooien dienen er vervolgens met de hand uigestreken te worden, van de kin richting de voeten. Door dit te doen voorkomt u dat er nog zuurstof bij het vuur kan komen. Het vuur zal hierdoor doven. Om een mens te kunnen doven heeft u de juiste maat blusdeken nodig; 180 x 120 cm.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam