Is brandbeveiliging voor bedrijven verplicht?

Is brandbeveiliging voor bedrijven verplicht?

Het is zeer lastig om bij bedrijven voor de juiste brandbeveiliging te zorgen. De keuze voor brandbeveiliging is namelijk geheel afhankelijk van het soort pand. Bij het ene bedrijfspand is het bijvoorbeeld voldoende om een brandalarm of brandmelders te plaatsen, terwijl het bij een ander pand noodzakelijk is om voor compartimentering van brand en rook te kiezen. Wilt u meer informatie over wat voor soort brandbeveiliging het beste bij uw bedrijf past? Dan kunt u het beste contact opnemen met beveiligingsbedrijven bij u in de regio. Zij kunnen u adviseren over de juiste brandbeveiliging en de kosten ervan.

Wettelijke regels

Brandbeveiliging wordt gereguleerd door verschillende wettelijke regels. In de bouwregelgeving liggen de meest fundamentele regels. In de woningwet staan bijvoorbeeld diverse regels voor bedrijven op het gebied van brandpreventie. Vanuit de NEN worden regels aangegeven in het bouwbesluit; dit zijn de Europese regels op het gebied van woningbeveiliging en veiligheid. Bij het gebruik van sommige gebouwen moet er aangifte worden gedaan bij de gemeente, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen en kinderdagverblijven, maar ook kerken en restaurants. Er worden in dit soort gevallen extra hoge eisen gesteld aan de brandveiligheid.

brandbeveiliging

Zijn brandblussers verplicht?

Brandblussers zijn niet in alle situaties verplicht, maar over het algemeen wel. Als u een gebouw beheert dat voor werknemers en publiek toegankelijk is, dan is een brandblusser verplicht. Niet alleen vergroot u er de veiligheid van uw bezoekers, gebouw en inboedel mee, het is ook wettelijk verplicht.

Brandblussers zijn niet verplicht in uw eigen woning, maar als u een thuiskantoor heeft (waar u medewerkers en klanten ontvangt) dan is een brandblusser wel verplicht. Dat een brandblusser in uw woning niet verplicht is, wil niet zeggen dat u er geen hoeft te nemen. Een brandblusser in huis zorgt wel voor een preventieve veiligheid van uzelf en uw bezittingen.

Er geldt een andere regelgeving voor appartementen. Het is niet verplicht om een brandblusser in uw appartement te hebben, maar weer wel in de gemeenschappelijke ruimtes. In appartementen die na 1994 gebouwd zijn is een brandblusapparaat verplicht. Per woonlaag moet er minstens één brandblusapparaat aanwezig zijn. Dit geldt voor gebouwen met meer dan twee woonlagen. Is een gebouw ouder? Dan is een brandblusapparaat niet verplicht, maar het is wel belangrijk dat u goed uw brandpolis doorleest. Er wordt namelijk door veel maatschappijen geëist dat er wordt voorzien in brandpreventie. U doet er altijd goed aan, zowel voor uzelf als uw medebewoners, om te voorzien in een goede brandpreventie.

Werkplaatsen en publieke gebouwen

Voor alle gebouwen die toegankelijk zijn voor publiek, zoals kantoren, scholen, restaurants, winkels en andere openbare gebouwen, geldt dat brandblussers verplicht zijn. Is er al een brandhaspel aanwezig? Ook dan is het verplicht om een brandblusapparaat te hebben. Een goede brandpreventie is noodzakelijk, omdat het van invloed is op ieders veiligheid.

Een brandblusser dient jaarlijks gecontroleerd te worden. Het apparaat is namelijk pas doeltreffend als het naar behoren werkt. Toestellen in appartementsgebouwen en publieke gebouwen moet daarom jaarlijks onderworpen worden aan een controle. De brandblusapparaten moeten gekeurd worden door een gecertificeerd bedrijf (NBN S21-050 certificatie).

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam