Zijn rookmelders verplicht in mijn kantoor, winkel of horecazaak?

Zijn rookmelders verplicht in mijn kantoor, winkel of horecazaak?

Sinds 2020 is het verplicht om een rookmelder te installeren in uw woning. Maar hoe zit het met uw bedrijf? Bent u ook verplicht om rookmelders in uw bedrijfspand te installeren? In dit artikel leggen we het aan u uit.

Is een rookmelder verplicht in mijn bedrijfspand?

In principe is het alleen voor zelfstandige woningen verplicht om een rookmelder te installeren. In handelspanden zijn rookmelders niet verplicht, met uitzondering van panden waarin een wooneenheid gevestigd is. Als u bijvoorbeeld een kantoor aan huis heeft of een schoonheidssalon, dan bent u wel verplicht om een rookmelder te installeren.

In de meeste gevallen wordt de regelgeving met betrekking tot brandpreventie en brandveiligheid voor bedrijven overgelaten aan lokale brandweerzones. Dit heeft als gevolg dat de regelgeving per gemeente kan verschillen.

Wanneer wel een rookmelder in uw bedrijfspand?

De brandweer kan het verplichten om rookmelders te laten installeren als u bijvoorbeeld een zorginstelling bent, zoals een ziekenhuis of een kinderopvang, of wanneer het gaat om openbare gebouwen. Vaak wordt bij de start van de bouw al het advies ingewonnen van de brandweer.

Er zijn ook nog andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het installeren van brandmelders wel verplicht wordt gesteld. Het gaat dan met name om factoren als de structuur van het gebouw, de evacuatie doorgangen, de opslag van gevaarlijke producten, of er servers aanwezig zijn, hoe toegankelijk het gebouw is, etc. De brandweer kan op basis van deze informatie bepaalde eisen opleggen.

verplichting van rookmelders

Ben ik verplicht om een nooduitgang te hebben?

Er staan een aantal regels over het wel of niet verplicht hebben van een nooduitgang in het Bouwbesluit, gebruiksvergunning en Bouwverordening. Deze regels kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. U doet er verstandig aan om altijd de plaatselijke Bouwverordening te volgen. U voorkomt dan dat u problemen met de plaatselijke brandweer krijgt. U kunt de Bouwverordening opvragen bij uw gemeente.

In het Bouwbesluit staan overigens wel een aantal regels opgesteld voor nooddeuren. Een nooddeur moet meedraaien in de vluchtrichting, 2,2 meter hoog zijn en minimaal 0,6 meter breed. Het mogen geen schuifdeuren zijn en ze moeten zonder een sleutel van binnenuit te openen zijn. Voor niet-gemotoriseerd vervoer mag een nooddeur op een pad opendraaien, zoals bijvoorbeeld op een stoep. Als er geen trottoir is langs de kant van een openbare weg, is een nooddeur niet toegestaan. Ook wanneer er geen calamiteit is, is het gebruik van een nooddeur niet toegestaan.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam