Hoe lang is een brandblusser veilig om te gebruiken?

Hoe lang is een brandblusser veilig om te gebruiken?

In de meeste gebouwen wordt gebruik gemaakt van poederbrandblussers van 3 kilogram. Het is verplicht om deze blussers 20 jaar na productiedatum te vervangen. U kunt de productiedatum vinden op de hals van de brandblusser (op een plastic ring) of op het brandblusservat.

Maakt u gebruik van een brandblusser onder permanente druk, dan dient deze in principe na tien jaar vervangen te worden. Doet u dit niet, dan moet dit type blusser een herbeproeving ondergaan en dat kan heel erg duur zijn. Het is vaak voordeliger om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Een brandblusser die niet constant onder druk staat (met intern patroon) gaat wel gewoon 20 jaar mee.

Permanente druk of intern drukpatroon

Een brandblusser die vanuit de fabriek al onder druk wordt gezet noemt men een brandblusser onder permanente druk. De blusstof zit onderaan in het brandblusservat en de rest van het vat is met drijfgas gevuld, wat er voor zorgt dat de vereiste druk wordt bereikt.

Een brandblusser die niet op voorhand onder druk staat noemt men een brandblusser met intern drukpatroon. De brandblusser wordt geactiveerd met een intern patroon. Dit doet u door een knijpkraan in te drukken die ingebouwd is, of door het indrukken van een slagknop.

Wanneer moet een brandblusser vervangen worden?

Zoals hierboven gemeld moet een brandblusser onder permanente druk 10 jaar na productiedatum vervangen worden en een brandblusser met een intern patroon 20 jaar na productiedatum.

Er zijn echter nog andere factoren die meespelen. Het is niet alleen de productiedatum die bepaalt of een brandblusser vervangen moet worden. Na verloop van tijd verliest het schuim of poeder aan bluskracht. Daarnaast kunnen er grote verschillen zijn als het gaat om de houdbaarheid van het schuim in schuimbrandblussers. In principe kan een expert het beste uitsluitsel geven over het vervangen van uw brandblusser.

Gebruikt u een brandblusser in uw bedrijf of in een appartementencomplex? Dan dienen deze jaarlijks gekeurd te worden en onderhoud te krijgen.

gebruik brandblusser

Is het verplicht om een brandblusser te keuren of te onderhouden?

Als u een brandblusser gebruikt in een openbare ruimte of in professionele context, dan dient deze jaarlijks te worden gekeurd. Hetzelfde geldt voor brandhaspels en noodverlichtingen. Het is niet verplicht om brandblussers die u privé gebruikt (bijvoorbeeld in uw woning) te onderhouden. U kunt het onderhoud van uw brandbeveiligingsapparatuur het beste overlaten aan een professional.

Zij moeten volgens de NBN S210-050 gecertificeerd zijn en de producten die ze moeten onderhouden en controleren door en door kennen. Ook is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van hoe de apparaten werken en welke onderhoudsaspecten en controle aspecten voor een goede werking van vitaal belang zijn.

Daarnaast zijn ze verplicht om te keuren volgens een bepaalde instructie, die vastgelegd is in het ARAB, de politiecodex en uw brandverzekering.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam