Hoeveel brandblussers zijn er verplicht?

Misschien vraagt u zich af hoeveel brandblussers verplicht zijn in een gebouw? U bent niet alleen. Veel mensen vragen zich dit af. Dat komt omdat er niet in de wet beschreven staat hoeveel brandblussers een pand nodig heeft. De wet geeft alleen aan dat er in een gebouw voldoende brandblusmiddelen aanwezig moeten zijn om een beginnende brand te kunnen blussen. Dit is natuurlijk erg breed te interpreteren. Om het voor u wat duidelijker te maken beschrijven we in dit artikel hoeveel brandblussers u nodig hebt per m2 en wat voor type brandblusser u het beste kunt gebruiken.

Hoeveel brandblussers per m2?

Om goed te kunnen bepalen hoeveel brandblussers u nodig heeft in uw pand, is het belangrijk om te weten wat de brandrisico’s in uw bedrijf zijn.

Heeft u geen verhoogd brandrisico, dan heeft u in principe voldoende aan één brandblusser per 200 m2 met een inhoud van 6 liter. U heeft minimaal twee brandblussers nodig per verdieping.

Heeft u wel een verhoogd brandrisico, dan heeft u één brandblusser nodig per 100 m2 met een inhoud van 6 liter. U heeft dan minimaal drie brandblussers nodig per verdieping.

Bereikbaarheid en zichtbaarheid van brandblusmiddelen

In het geval van een brand is het belangrijk dat brandblussers goed zichtbaar en goed bereikbaar zijn. U kunt de zichtbaarheid goed aangeven met bijvoorbeeld een bord of een sticker. U kunt deze bevestigen in de buurt van een brandblusser.

De bereikbaarheid is iets lastiger. De loopafstand van een brandblusser mag namelijk niet meer bedragen dan dertig meter. De afstand tussen twee brandblussers mag niet meer zijn dan 60 meter.

Een andere mogelijkheid is een brandslanghaspel. Deze zit bevestigd aan de muur, is een effectief blusmiddel en niet al te duur. Als u binnen uw pand op alle mogelijke plaatsen kunt komen met de slang (die 25 meter lang is) dan heeft u aan één brandslanghaspel genoeg.

Europese normering brandblussers

Er bestaan strenge normeringen waaraan een blusmiddel moet voldoen. Dit komt omdat een blusmiddel betrekking heeft op de veiligheid van veel mensen. In Nederland mogen daarom alleen maar brandblussers verkocht worden die een Nederlands typekeur hebben. Dit merkteken geeft aan dat de brandblusser voldoet aan verschillende eisen om verkocht te mogen worden in Nederland.

hoeveel brandblussers

Verschillende soorten brandblussers

Er bestaan verschillende soorten branden en daarom zijn er ook verschillende soorten brandblussers nodig. We maken onderscheid tussen drie verschillende soorten brandblussers:

  • Poederbrandblussers
  • Schuimbrandblussers
  • CO2-brandblussers

Op plaatsen waar een zeer hoog brandgevaar bestaat, wordt gebruik gemaakt van poederblusser. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een pompstation of een garage. Het is een effectief brandblusmiddel, maar het nadeel van poederblussers is dat ze enorm veel nevenschade aanbrengen.

In kantoren worden vaak schuimblussers geplaatst. Op vaste stoffen hebben schuimblussers een hoog blusvermogen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan stoffen zoals papier en hout. Het blusmiddel bestaat uit water met schuim.

Een ander blusmiddel is een CO2 blusser. Een brand ontstaat door de samensmelting van drie elementen; een hoge temperatuur, een brandbare stof en zuurstof. CO2 is de tegenhanger van zuurstof, als gevolg hiervan zal het vuur doven. Een CO2 blusser kan perfect worden gebruikt in ruimtes met onder spanning staande apparatuur, zoals computers en elektra. Er ontstaan namelijk geen nevenschade bij het gebruik van een CO2 blusser.

Een blusdeken

Om een brand te blussen kunt u ook gebruik maken van een blusdeken. Omdat een blusdeken ook de zuurstof wegneemt, lijkt deze veel op de CO2 blusser. Voor kleine brandjes is een blusdeken perfect te gebruiken.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam