Hoeveel brandmelders zijn er per vierkante meter nodig?

Hoeveel brandmelders zijn er per vierkante meter nodig?

Het risico op een dodelijke brand vermindert met maar liefst 70% als er brandmelders geïnstalleerd worden, blijkt uit de statistieken. Het installeren van brandmelders is daarom absoluut noodzakelijk om uw woning of bedrijf veilig te maken. In dit artikel bespreken we wat voor soorten brandmelders er zijn en hoeveel u het beste kunt installeren.

Verschillende soorten brandmelders

Er zijn verschillende soorten brand-, of rookmelders verkrijgbaar. Ze worden onderverdeeld in rookmelders, CO melders en hittemelders.

Rookmelders

Een rookmelder detecteert alleen rook. Dit wordt gedaan via een optisch meetprincipe. De melder registreert voortdurend of er rookdeeltjes in de lucht zijn en hoeveel dat er zijn. De melder geeft een alarm als er teveel rookdeeltjes in de lucht zijn. Het is belangrijk om een rookmelder zo hoog mogelijk te hangen, aangezien rook altijd stijgt. U kunt een rookmelder daarom het beste tegen het plafond hangen.

Hittemelders

In tegenstelling tot een rookmelder detecteert een hittemelder geen rook, maar de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt geeft de hittemelder een alarm. In een keuken, een garage of een badkamer wordt vaak een hittemelder opgehangen. Een rookmelder zou in deze ruimtes te vaak een vals alarm geven.

CO melders

De hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht wordt gemeten door een CO melder. CO is een gas dat erg gevaarlijk is. Het gas is onzichtbaar en volledig geurloos en bij een onvolledige verbranding verspreidt het zich gelijkmatig door de lucht. In een woning die wordt verwarmd door een verbrandingsketel is een CO melder essentieel.

Gasmelders

Een gasmelder detecteert geen koolstofmonoxide, maar wel de aanwezigheid van butaan, aardgas, LPG en propaan. Als u butaan of propaan wilt detecteren, dan plaats u de melder laag tegen de grond. Wilt u aardgas of LPG detecteren, dan plaatst u de melder tegen het plafond.

benodigde brandmelders per m2

Hoeveel melders nodig per vierkante meter?

Wat brandmelders betreft is de minimaal aanbevolen beveiliging één rookmelder per verdieping. U kunt de rookmelder het beste installeren op de vluchtweg, bijvoorbeeld in de hal. In de keuken en in de garage kunt u het beste hittemelders installeren. Dit voorkomt valse alarmen.

In bedrijven, handelspanden en kantoren zijn brandmelders wettelijk niet verplicht, maar als er in een pand een wooneenheid aanwezig is, dan geldt dezelfde wetgeving als voor particuliere woningen.

In sommige gevallen kan de brandweer rookmelders verplichten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zorginstellingen en openbare gebouwen. Als een gebouw voor professioneel gebruik geopend wordt is de lokale brandweer verplicht om dit te keuren. De brandweer houdt rekening met omstandigheden als het evacueren van personen, de structuur van het gebouw, de opslag van gevaarlijke producten en de toegang voor de brandweer. Op basis hiervan stelt de brandweer bepaalde eisen op.

Rekening houden met uw verzekeraar

Ook met betrekking tot uw verzekeraar is het goed dat u preventieve maatregelen treft als het gaat om brandveiligheid. Lees uw polis goed na, want als u zich niet aan de regels van uw verzekeraar houdt, dan wordt eventuele schade na een brand niet vergoed. Dus ook al is het niet verplicht voor de wet om brandmelders te laten installeren in uw bedrijf, het kan maar zo zij dat uw verzekeraar dit wel van u verlangt.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam