Tips en aandachtspunten om brand in uw bedrijf te voorkomen

Tips en aandachtspunten om brand in uw bedrijf te voorkomen

U staat er als ondernemer waarschijnlijk niet elke dag bij stil dat er een brand kan ontstaan in uw bedrijf. Helaas onderschatten ondernemers dit risico, vooral de gevolgen die kunnen ontstaan na brandschade. Maar liefst 60% van de Nederlandse bedrijven gaat failliet binnen twee jaar na een calamiteit. De reden? Het verlies van klantrelaties.

Brandpreventie is het belangrijkste wat u kunt doen om uw bedrijf tegen brandschade te wapenen. In dit artikel bespreken we wat de meest voorkomende oorzaken van het ontstaan van een bedrijfsbrand zijn, geven we u een aantal tips voor het voorkomen van een brand en hoe u dit binnen uw bedrijf zou kunnen toepassen.

De meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand

Benieuwd naar de meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand? We sommen het hieronder voor u op!

De elektrische installatie niet op orde hebben

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een bedrijfsbrand is dat de elektrische installatie niet aan de wettelijke eisen voldoet. Veelvoorkomend is het bekende verlengsnoer. Overspanning en kortsluiting krijgen hierdoor vrij spel. Wilt u kosten besparen? Bespaar dan zeker niet op het goedkeuren van uw elektrische installatie.

Brandgevaarlijke werkzaamheden door derden

Een veelvoorkomende oorzaak van brand binnen bedrijven wordt gevormd door brandgevaarlijke werkzaamheden door derden. Denkt u dan bijvoorbeeld aan dakdekkers en loodgieters die werken op uw bedrijf met open vuur. Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van met wie u zaken doet; het risico op brand kunt u hierdoor minimaliseren.
Wanneer u samenwerkt met derden, laat degene die het werk uitvoert vooraf dan het Brandgevaarlijke Werkzaamheden tekenen. Onzekerheid over de deskundigheid en de kwalificaties van de uitvoerders wordt hiermee voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om met uw risico- en verzekeringsadviseur te bespreken welke maatregelen u het beste kunt nemen.

Open containers tegen de gevel

Kunststof containers, een stapel pallets of open containers waar brandbaar afval inzit, kunnen de kans op brandstichting verhogen wanneer het tegen de gevel geplaatst is. Zorg er daarom voor, om het risico op brand te beperken, dat u brandbare buitenopslag ten minste op tien meter afstand van uw bedrijf plaatst.

brand voorkomen

Verklein grote ruimtes om brand af te remmen

Brandcompartimentering wordt toegepast om de omvang te beperken van een eventuele brand. De schade door een brand kunt u verkleinen door een grote ruimte klein te maken. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een spuiterij of lasserij. Een verzekeringsmaatschappij of de overheid kan een bedrijf verplichten, afhankelijk van het bedrijfsvolume, om brandwerende afscheidingen te plaatsen.

Digitale checklist Brand

Wilt u de kans op het ontstaan van brand, bijvoorbeeld als het gevolg van brandstichting, in uw bedrijf voorkomen, dan kunt u de Digitale Checklist Brand invullen. Door het invullen van deze checklist, krijgt u tips om binnen uw bedrijf de kwetsbare punten te herkennen. U leest hier ook hoe u zich het beste kunt beschermen tegen brandgevaarlijke werkzaamheden en brandstichting.

Controlelijst brandveiligheid

Brandblusmiddelen: Er moeten in een gebouw voldoende brandblusmiddelen aanwezig zijn, zodat een beginnende brand doeltreffend bestreden kan worden.
Uitgangen en vluchtwegen: De nooduitgangen zijn in een gebouw één van de belangrijkste brandveiligheidsvoorzieningen. Iedereen moet bij een calamiteit, zoals een brand, het gebouw veilig en snel kunnen verlaten.

Brand-, en ontruimingsinstallatie: Een brand kan snel worden ontdekt met een brand-, en ontruimingsinstallatie en het waarschuwt mensen bij brand.

Noodverlichting en vluchtbewegwijzering: Ongevallen en paniek kan worden voorkomen als er een goede nood-, en transparantverlichting aanwezig is in het bedrijf.
Brandbeveiligingsinstructies: Kennis van het personeel is een zeer belangrijk aspect als het gaat om een brandveilig gebouw.

Misschien interessant?

Brandbeveiliging in orde maken?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam