Wat doet een BHV ‘er / bedrijfshulpverlener?
in bhv

Wat doet een BHV ‘er / bedrijfshulpverlener?

BHV staat voor bedrijfshulpverlener. Als bedrijfshulpverlener bent u onmisbaar als een situatie uit de hand dreigt te lopen. Denk bijvoorbeeld aan een brand of een ernstig ongeval. Een BHV ‘er is vaak de eerste die aanwezig is bij een brand, een bedrijfsongeval of ontruiming en weet precies wat er in zo’n situatie gedaan moet worden. Naast het bestrijden van een brand of het verrichten van eerste hulp, is een andere belangrijke taak van een bedrijfshulpverlener om iedereen in veiligheid te brengen. Daarnaast is een bedrijfshulpverlener degene die ervoor zorgt dat de calamiteit niet verder uit de hand loopt.

De verantwoordelijkheden van een BHV ‘er

Een bedrijfshulpverlener draagt bij aan het voorkomen van calamiteiten. Mocht er toch een calamiteit ontstaan, dan zorgt de BHV ‘er ervoor dat de gevolgen hiervan binnen de perken blijven. Een BHV ‘er kan een beginnende brand herkennen en deze bestrijden, hij/ zij kan eerste hulp verlenen bij een ongeval en bij noodsituaties is de BHV ‘er in staat om medewerkers en bezoekers te alarmeren en eventueel te evacueren.

Als bedrijfshulpverlener heeft u onder andere de volgende verantwoordelijkheden en taken:

  • Bij het ontstaan van een brand dient u deze te herkennen en te bestrijden;
  • Bij een ongeval dient u verschillende letsels te herkennen en te behandelen;
  • Bij het slachtoffer voert u levensreddende handelingen uit;
  • U bent in staat om het slachtoffer te reanimeren, met of zonder het gebruik van AED;
  • U faciliteert evacuaties en ontruimingen.

U kunt zich voorstellen dat een goede bedrijfshulpverlener stressbestendig dient te zijn. Dit is dan ook één van de belangrijkste skills die een BHV ‘er nodig heeft. Wanneer een situatie alarmerend is, is de BHV ‘er degene die zijn hoofd koel houdt en precies weet wat voor levensreddende handelingen er uitgevoerd moeten worden bij het slachtoffer. Een BHV ‘er is ook in staat om gevaarlijke situaties te herkennen en is zich erg bewust van zijn omgeving.

wat doet bhv'er

Wat voor opleiding heeft u nodig?

Om bedrijfshulpverlener te worden volgt u de basiscursus BHV. In deze cursus leert u hoe u een brand kunt herkennen en bestrijden, wat u moet doen om een slachtoffer eerste hulp te verlenen en hoe u een ontruiming faciliteert. Vaak wordt er in de praktijk geoefend met voorbeeldscenario’s. U leert dan in de praktijk hoe u een brand moet blussen, een verband aan moet leggen en een slachtoffer moet reanimeren.

Als bedrijfshulpverlener bent u verplicht om elk jaar een herhalingscursus te volgen. Zo blijft u goed gecertificeerd, maar houdt u ook uw kennis op peil en blijft u noodsituaties oefenen. Dit zorgt ervoor dat u precies weet wat u moet doen als er een noodsituatie of bedrijfsongeval op uw werk ontstaat. U handelt dan altijd op een adequate manier en de kwaliteit van de bedrijfshulpverlening blijft hoog.

Misschien interessant?

BHV cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam