Wanneer is BHV verplicht binnen een organisatie?
in bhv

Wanneer is BHV verplicht binnen een organisatie?

Een bedrijfshulpverlener (ook wel BHV ‘er genoemd) heeft een belangrijke taak binnen een organisatie. Niet alleen is een BHV ‘er verantwoordelijk voor een soepele ontruiming in een noodsituatie, ook moet hij/ zij weten hoe te handelen wanneer er een brand is of wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden. Een bedrijfshulpverlener moet in staat zijn om eerste hulp te verlenen, van het aanleggen van een verband tot reanimatie.

Veel organisaties en bedrijven vragen zich af wat de juiste regelgeving is als het gaat om bedrijfshulpverlening. Wanneer is BHV bijvoorbeeld verplicht? Bent u verplicht om een BHV ‘er in dienst te hebben als u een kleine organisatie heeft? En wat als uw onderneming groeit; hoeveel medewerkers zijn dan verplicht om een BHV certificaat te hebben? Hoe vaak moet de BHC cursus herhaald worden? In dit blog geven we u antwoord op al deze vragen.

Is bedrijfshulpverlening verplicht?

Niet iedere werknemer hoeft in het bezit te zijn van een BHV certificaat, maar het is wél voor werkgevers verplicht om binnen de organisatie bedrijfshulpverlening te regelen. Wanneer er binnen een bedrijf geen enkele BHV ‘er is, dan kunt u rekenen op een flinke boete wanneer de inspectie komt controleren.

Naast de enorme geldboetes is het natuurlijk nog veel belangrijker dat er bij calamiteiten voorkomen kan worden dat er ernstige schade ontstaat en dat er op de juiste manier gehandeld wordt. Helaas wordt de taak van een bedrijfshulpverlener in de meeste gevallen totaal onderschat. Stelt u zich eens voor dat er brand uitbreekt binnen uw bedrijf en niemand weet hoe er gehandeld moet worden? Dat er wel een AED hangt, maar dat er niemand is die weet hoe het gebruikt moet worden? Om deze reden is het erg belangrijk, voor de veiligheid van al uw medewerkers, dat er één of meerdere medewerkers (afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de risico’s die er zijn) een BHV certificaat hebben.

is bhv verplicht

Hoeveel BHV ‘ers heeft u nodig in uw organisatie?

Natuurlijk is het geheel afhankelijk van het type organisatie en de risico’s die het met zich meebrengt, en de grootte van de organisatie die bepalen hoeveel BHV ‘ers u in dienst dient te hebben. Heeft u een klein bedrijf, dan zou u bijvoorbeeld zelf de bedrijfshulpverlener kunnen zijn. Heeft u een bedrijf dat bestaat uit verschillende afdelingen, dan zou er op iedere afdeling een bedrijfshulpverlener aanwezig moeten zijn. Het is dan voldoende dat er één medewerker per afdeling aanwezig is die een BHV cursus heeft gevolgd. In de praktijk betekent dit dat er twee medewerkers een BHV certificaat hebben, zodat ze elkaar kunnen afwisselen bij bijvoorbeeld ziekte of vakantie.

Grote bedrijven, die ook nog eens extra externe risico’s met zich meebrengen, hebben uiteraard meer BHV ‘ers nodig. U bent verplicht een BHV ‘er in dienst te hebben vanaf één werknemer per afdeling. Als u alleen werkt en geen mensen in dienst heeft, dan vervalt deze regel.

Hoe vaak moet de BHV cursus herhaald worden?

Een BHV certificaat is één jaar geldig en de cursus dient dus ieder jaar herhaald te worden. Dit is nodig, zodat de signalen die een bedrijfshulpverlener moet herkennen niet vervagen. Hetzelfde geldt voor de handelingen die een BHV ‘er moet verrichten. Heeft u, of één van uw medewerkers, een BHV certificaat? Dan is het verplicht om elk jaar opnieuw de cursus te doen om daadwerkelijk een bedrijfshulpverlener te blijven. Tijdens de herhalingscursus worden de kennis en vaardigheden weer helemaal op peil gebracht.

Misschien interessant?

BHV cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam