Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?
in bhv

Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

U wilt het natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat er ongelukken gebeuren op het werk. Maar wat doet u als er wel iets gebeurt? Heeft u collega’s in de buurt die u op dat moment kunnen helpen? Bent u in staat om een collega te helpen? In het bezit zijn van een EHBO koffer op de werkplek is voor iedere werkgever verplicht, maar zijn er collega’s die ook weten hoe ze deze koffer dienen te gebruiken? Zijn dit misschien medewerkers die een EHBO diplome hebben of een BHV certificaat? En wat is dan precies het verschil tussen BHV en EHBO? In dit blog leggen we het aan u uit.

Wat is een EHBO cursus?

EHBO is een afkorting voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Door EHBO toe te passen bij het slachtoffer probeert u om verdere lichamelijke schade te voorkomen, totdat een ambulance of professionele hulpverleners zijn gearriveerd. Wanneer het gaat om een klein ongeluk is het in de meeste gevallen niet nodig om deskundige hulp in te schakelen. Om op een juiste manier eerste hulp toe te passen kunt u een EHBO cursus volgen. Onder EHBO taken worden de volgende werkzaamheden verstaan:

  • Het slachtoffer geruststellen
  • Professionele hulpdiensten waarschuwen (mocht dit nodig zijn)
  • Een pleister plakken of verband aanbrengen
  • Het behandelen van een insectenbeet
  • Een mitella aanleggen
  • Toepassen van stabiele zijligging
  • Ademweg vrijmaken
  • Reanimeren
  • Het vrijmaken van de ademweg

verschil ehbo en bhv

Wat leert u tijdens een EHBO-cursus?

Als u een EHBO cursus volgt, dan leert u in welke situatie en hoe u het beste eerste hulp kunt verlenen. Het belangrijkste dat u leert is hoe u moet handelen als iemand het bewustzijn verliest. Aan het einde van de EHBO cursus krijgt u een examen, gevolgd door een diploma. Om uw diploma te kunnen behouden moet u elke twee jaar herhalingslessen volgen.

EHBO is niet altijd verplicht in organisaties, dit is afhankelijk van de risico’s die er binnen de organisatie zijn. In de meeste gevallen is EHBO niet verplicht en wordt het vervangen door BHV.

Wat wordt verstaan onder bedrijfshulpverlening?

BHV is een afkorting voor bedrijfshulpverlening. Een bedrijfshulpverlener is een medewerker binnen een organisatie die actie kan ondernemen wanneer er iets gebeurt, zoals een ongeluk of een brand. EHBO is een onderdeel van BHV; een BHV ‘er moet namelijk veel meer kunnen dan alleen eerste hulp verlenen. Een bedrijfshulpverlener moet ook medewerkers kunnen alarmeren, een brand kunnen blussen en een pand op een soepele manier kunnen ontruimen. Als er meerdere BHV ‘ers werkzaam zijn in een organisatie, dan zorgen ze er samen voor dat mensen tijdens een ontruiming of een brand zo rustig mogelijk blijven.

Wat leert u tijdens een BHV cursus?

Als u bedrijfshulpverlener wilt worden dient u een BHV cursus te volgen. In deze cursus leert u niet alleen om een brand te blussen, maar bijvoorbeeld ook hoe een brand ontstaat en ontwikkelt. Ook leert u om samen te werken met professionele hulpverleners en hulpdiensten. Na het afronden van de cursus bent u voldoende bevoegd en opgeleid om te handelen bij calamiteiten binnen de organisatie, zoals bijvoorbeeld een brand of een ongeval.

Is bedrijfshulpverlening verplicht binnen organisaties?

Iedere organisatie is verplicht om altijd een BHV ‘er op de vloer te hebben. Een klein bedrijf met minder medewerkers zal minder BHV ‘ers nodig hebben dan een grote organisatie met veel risico’s. In elk geval moet er op elke vijftig medewerkers minimaal één BHV ‘er aanwezig zijn. Werkt u met gevaarlijke stoffen en loopt uw organisatie hierdoor meer risico? Dan zal het aantal verplichte bedrijfshulpverleners hoger liggen. Als BHV ‘er bent u verplicht om één keer per jaar een herhalingscursus te doen.

BHV en/of EHBO nodig?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam