Hoe lang is een BHV certificaat geldig?
in bhv

Hoe lang is een BHV certificaat geldig?

Veel mensen vragen zich af hoe lang een BHV certificaat geldig is. Het antwoord is kort en simpel: 1 jaar. Wanneer u een gecertificeerd BHV ‘er wilt worden dient u allereerst een cursus te volgen en een examen af te leggen. Slaagt u voor het examen? Dan bent u voor een jaar een gecertificeerd BHV ‘er. Maar daarna houdt het niet op.

Een BHV certificaat is maar één jaar geldig. Bent u eenmaal een BHV ‘er (en wilt u dit ook graag blijven) dan moet u elk jaar opnieuw een herhalingscursus doen. Zo behoudt u de BHV status. Heeft u de BHV herhalingscursus met succes afgerond, dan krijgt u opnieuw een certificaat die weer een jaar geldig is.

Is het verplicht om een BHV herhalingscursus te volgen?

Nee, het is niet verplicht om een herhalingscursus te volgen. Houdt u er wel rekening mee dat uw certificaat dan niet langer geldig is. Dus volgt u geen herhalingscursus, dan mag u zichzelf niet langer een BHV ‘er of bedrijfshulpverlener noemen. Wilt u dit wel graag blijven, dan volgt u de BHV herhalingscursus en wordt uw certificaat verlengd met een jaar.

Een BHV herhalingscursus volgen is erg belangrijk. De kennis van de bedrijfshulpverlener dient op peil te blijven, omdat in de praktijk blijkt dat een BHV ‘er niet op regelmatige basis in hoeft te grijpen (en gelukkig maar). Heeft u een grote organisatie of zijn er veel risico’s in uw bedrijf? Dan kan het verplicht zijn om meerdere BHV ‘ers te hebben.

Een BHV herhalingscursus volgen is dus niet verplicht, maar het is wel belangrijk dat u gecertificeerde BHV ‘ers in uw bedrijf heeft. Wil uw huidige BHV ‘er geen herhaling volgen, dan zult u andere medewerkers moeten aanwijzen om een BHV cursus te volgen. Zo blijft u voldoen aan de verplichting om één of meerdere BHV ‘ers te hebben.

geldigheid bhv

BHV cursus op eigen locatie

Een BHV herhalingscursus duurt meestal een dag, maar het kan ook zijn dat het een gedeelte e-learning is in combinatie met een halve dag praktijk. Het is ook mogelijk om een BHV cursus te houden op de eigen locatie. Dit is ideaal als er meerdere werknemers zijn die een BHV cursus willen volgen. Voor bedrijfshulpverleners is het erg leerzaam om te kunnen oefenen in een realistische omgeving, zoals het eigen bedrijf. Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid om LOTUS slachtoffers in te zetten voor een BHV oefening. Deze personen kunnen een verwonding natuurgetrouw nabootsen.

Misschien interessant?

BHV cursus afnemen?

Trainingscentrum Krimpenerwaard biedt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een totaalpakket aan trainingen, cursussen en coaching sessies aan. Door deze unieke samenwerking heeft u alles op één plaats, heeft u één aanspreekpunt, bespaart u een hoop tijd en kunt u zich focussen op hetgeen waar u gespecialiseerd in bent.
trainingen in omgeving Rotterdam